ZNA GDJE GRIJEŠE ANKETE

Nikica Valentić vjeruje u tijesnu pobjedu Karamarka

29.10.2015 u 16:14

Bionic
Reading

Nikica Valentić, posebni savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za gospodarstvo, u razgovoru za tjednik Globus upozorava da će rezultati predstojećih parlamentarnih izbora biti vrlo tijesni, ali prognozira pobjedu HDZ-a i upozorava na važan detalj koji bi se mogao pokazati presudnim

Valentić je, piše Globus, iznimno dobar prognozer hrvatskih izbora. Na predsjedničkim izborima je prognozirao da će Grabar Kitarović pobijediti za 2-3 posto, a na kraju je bila bolja za 2,2 posto. Savjetnik hrvatske predsjednice Valentić, koji je u razgovoru govorio isključivo u svoje ime, kaže da mnoge ankete griješe u slučaju HDZ-a, pa čak i one najdobronamjernije, jer prilikom istraživanja zanemaruju ono najtvrđe, ruralno biračko tijelo do kojeg ne dopiru moderne tehnologije.

Prema njegovom mišljenju, tu se za HDZ krije oko pet posto glasova zalihe između onoga što tvrde ankete i rezultata koji budu na izborima. Uzevši u obzir od pet do osam posto, što anketari zanemaruju, Valentić predviđa tijesnu pobjedu HDZ-a s razlikom od šest do osam mandata. Domoljubna koalicija će prema njemu osvojiti između 75 i 80 mjesta u parlamentu. Ako bi baš morao ciljati, vjeruje da će HDZ osvojiti 77 mjesta u parlamentu, što je dovoljno da samostalno formira Vladu, ali uz tanku većinu. Procjena mu je da će Karamarko biti novi premijer iako previđa borbu do zadnje kapi krvi. Valentić ipak ne odbacuje mogućnost ni da novu Vladu formira Zoran Milanović.