ISKUSTVO BARBARE J.

Nikad nije kasno krenuti s nečim što te usrećuje

01.10.2016 u 08:00

Bionic
Reading

Kao diplomiranu inženjerku arhitekture, rođenu u blizini Umaga, oduvijek ju je zanimao ručni rad i izrada predmeta od različitih materijala. U početku se više bavila slikanjem, a danas je uspješna dizajnerica kolekcije ženskih torbi pod nazivom 'Sharena', izrađenih od recikliranih materijala. Svoj doživljaj ljeta Barbara Jugovac, 43-godišnja dizajnerica, pokazala je na Monturi, a svoj dizajnerske kreacije proširila je na kazalište i ples

Barbaru je oduvijek zanimalo kreiranje predmeta od tekstila, a nakon završenog Arhitektonskog fakulteta počela se baviti slikanjem, crtanjem i izradom predmeta od recikliranih materijala. Svoju ljubav prema reciklaži odlučila je proširiti na kolekciju ženskih torbica- Sharena

Modne revije, kazalište, ples

Prije nekoliko godina upisala je i završila program za modelista i stilista u talijanskoj školi Callegari, a danas je na programu za modnog dizajnera.

'Trenutno izrađujem torbice i odjeću. Riječ je o predmetima za čiju izradu koristim reciklirani tekstil. Primjerice, koristim postojeće komade tekstila, ostatke od krojenja, koje dobivam iz krojačkih salona i ostatke koji meni ostanu nakon šivanja', kaže ova kreativna žena.

Dizajnom se bavi duže vrijeme, pa trenutno radi na tome da uspješno zakorači na hrvatsko dizajnersko tržište. Nedavno je sudjelovala na Monturi, modnoj reviji koja se već tradicionalno svake godine održava u Splitu, a na kojoj je svojim kreacijama na svoj poseban način predstavila svoju viziju ljeta kroz komade odjeće inspirirane elegancijom i ženstvenošću. Osim publike, zadovoljstvo njezinim kreacijama pokazuju i prijatelji koji nerijetko 'ukradu' prototipe torbica.

Uskoro i brend odjeće

Inspiraciju za izradu torbica dobiva sa svih strana, jer čim vidi nešto novo, dobije mnoštvo ideja i ponekad nema dovoljno vremena da ih sve realizira. Kako je tek krenula s izradom, još uvijek nije točno definirala cijene, ali ističe da će biti pristupačne.

'Cijene torbica još uvijek nisam oblikovala, jer prethodno trebam procijeniti koliko koštaju svi reciklirani materijali koje koristim, ali i dodatni elementi koje ugrađujem u torbice. Kada budu definirane, cijene će ovisiti o materijalima od kojih će torbice biti izrađene', priča Jugovac.

Osim 'klasičnih', dizajnirala je i izradila posebnu kolekciju torbi koje radi s ljepenkom, a u budućnosti bi voljela napraviti vlastiti brend odjeće, ne nužno od recikliranih materijala, koji bi izvozila u inozemstvo.
Njezinu karijeru obogatila je izrada kostima za kazališnu predstavu 'Gorke suze Petre von Kant', te dizajnerski rad na plesnim predstavama u sklopu Tjedna suvremenog plesa. S obzirom na brz razvoj posla uskoro se nada sudjelovanju na svjetskim modnim revijama.

'Surađivala sam sa Llinkt!-om, posebno Ljiljanom Zagorac na nekoliko plesnih predstava za koje sam osmislila i izradila kostime. S Ljiljanom sam se upoznala prilikom rada na predstavi 'Gorke suze Petre von Kant' Teatra Pukotina 2000. godine. To je bilo moje prvo iskustvo u kazalištu, ali mi se jako svidjelo i rado bih ponovo radila u kazalištu, jer mi odgovaraju takvi projekti u kreativnom smislu', zaključuje Jugovac.

SaveSave