SLUČAJ ANGELESKI

'Nikad jasnija sprega medija, politike i novca'

glas istre

glas istre

Izvor: Cropix / Autor: Srećko Niketić

Udruge B.a.B.e., GONG, Inicijativa Srđ je naš, Kuća ljudskih prava, Mirovna grupa OAZA, Pravo na grad, Transparency International Hrvatska, Zelena akcija te Zelena Istra oglasile su se zajedničkim priopćenjem u kojem iskazuju podršku nelegalno otpuštenom novinaru Glasa Istre Zoranu Angeleskom

Devet utjecajnih udruga civilnog društva poručilo je danas kako se 'priključuju podršci koju su brojne organizacije i građani pružili novinaru Zoranu Angeleskom, otpuštenom zbog negativnog stava spram projekta Brijuni rivijera, kao i zahtjevu sindikata Glasa Istre za povlačenjem i poništavanjem te drastične odluke Uprave'.

Bez slobodnih novinara nema demokracije, stoga je svaki napad na slobodu izražavanja napad na samu bit demokratskog sustava', ističu nevladine udruge u svom priopćenju, napominjući i da su u svibnju ove godine već upozorile Bruxelles na izrazito zabrinjavajuće stanje medijskih sloboda u Hrvatskoj.

Udruge podsjećaju i da su za vrijeme nedavnog štrajka zaposlenih u Glasu Istre ukazale na njegovu uređivačku politiku skrojenu prema poslovnim i političkim interesima vlasnika te osudile sve češće uređivačke 'propuste' i preinake autorskih članaka, kao i IDS-ovo kupovanje naklonosti tog medija javnim novcem bez znanja javnosti.

Ugovor o realizaciji projekta Brijuni rivijera, protiv kojeg je na sjednici pulskog Gradskog vijeća svoj glas dignuo Angeleski, ima mnogo elemenata koji otvaraju velik prostor za korupciju. Upravo u tim koruptivnim elementima treba tražiti ključ za razumijevanje samog projekta, ali i otkaza novinaru. Sprega medija, politike i novca nikad se nije iskazala jasnije. Stajući uz otpuštenog novinara stajemo u obranu javnog interesa, a protiv samovolje i autoritarnih metoda gospodarskih moćnika i političara', navode udruge.

Udruge su najavile i da će Angeleski zaštitu svojih prava morati potražiti na sudu, no pravosudni će epilog ocrtati stanje ljudskih prava u Hrvatskoj.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi