hitan postupak

Nijemci prihvatili novi zakon koji omogućuje ublažavanje covid mjera

18.03.2022 u 15:10

Bionic
Reading

Oba doma njemačkog parlamenta, Bundestag i Bundesrat, u petak su po hitnom postupku izglasali promjenu Zakona o zaštiti od zaraza što omogućava ublažavanje mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa od ovog vikenda

Novi oblik zakona na državnoj razini od nedjelje propisuje samo pravila o nošenju maski u zdravstvenim ustanovama i javnom prijevozu te redovita testiranja u ustanovama s ugroženim skupinama poput domova umirovljenika.

Zakon istodobno saveznim pokrajinama omogućuje uvođenje oštrijih mjera u područjima s visokom brojem zaraženih. O novim mjerama odlučuje svaka od 16 saveznih pokrajina pojedinačno i to prije svega na temelju opterećenosti intenzivnih odjela bolnica pacijentima s koronavirusom.

Zbog rekordnih vrijednosti novozaraženih sve savezne pokrajine su za sada odlučile trenutne mjere ograničenja, poput ograničenja ulaska u ugostiteljske i kulturne objekte samo za cijepljene i testirane, zadržati do najmanje 2. travnja.

Središnji epidemiološki Institut Robert Koch je u petak priopćio kako je u posljednjih 24 sata prijavljeno gotovo 300.000 novozaraženih uz sedmodnevnu incidenciju od 1700.

Demokršćanska oporba u Bundestagu kritizirala je nacrt zakona iza kojeg stoji vladajuća socijaldemokratsko-zeleno-liberalna koalicije, ukazujući na to da se odgovornost o razvoju pandemije u potpunosti prebacuje na savezne pokrajine.

Postupno ublažavanje mjera predstavnici savezne i pokrajinskih vlada donijeli su sredinom veljače.