obnova gradskog prostora

Nije u šoldima sve: Oni su svojoj stranci donirali namještaj iz Ikee i sanitarije iz Peveca

04.09.2018 u 13:22

Bionic
Reading

Donacije za potporu političkog djelovanja strankama, osim u novcu, mogu biti i 'u naravi', kako to stoji u opisu triju od ukupno 21 donacije Građansko-liberalnom savezu. Te tri donacije, ujedno najveće po vrijednosti, GLAS-u su poklonili njegovi najistaknutiji članovi: Predsjednica Anka Mrak Taritaš, europarlamentarac Jozo Radoš i glavni tajnik Stanko Kordić. Oni su, doznajemo, svojoj mladoj stranci donirali građevinski materijal i namještaj

'Otišla sam u Ikeu po namještaj i u Pevec po pipe i vodokotlić za poslovni prostor u kojem se nalazimo. Dakle donacija nije bila u novcu, ali je bila materijalna. Uređivali smo prostor za stranku u Pasarićevoj ulici i moja donacija odnosila se na to da sam kupila ono što je potrebno, fizički to donijela u stranku i predala račune', objasnila je Mrak Taritaš za tportal. Kupljene potrepštine platila je ukupno 14.473 kune, a račun je podmirila karticom, na rate.

U izvješćima političkih stranaka o primljenim donacijama za prvu polovicu 2018. registrirane su uglavnom uplate u novcu i tek pokoja donacija u naravi, uz naznačenu tržišnu vrijednost darovanog proizvoda ili usluge.

Pročačkali smo stranačke donacije: Neki nisu dobili ni lipe, a neki su si tako riješili službeni mobitel

  • +6
Konferencija za medije Kluba zastupnika GLAS-a i HSU-a Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Taj prostor u Pasarićevoj uspjeli smo dobiti od Grada kao parlamentarna politička stranka. Morali smo ga urediti, pogletati neke zidove, pokrečiti, zamijeniti neke stvari i upristojiti ga da se tamo uopće može boraviti, kao i kupiti bazični namještaj da imamo na čemu sjediti', kaže Mrak Taritaš.

Objavljena izvješća o donacijama: Vrdoljakov HNS do nogu potukao HDZ i SDP, Most prikupio samo 9000 kuna

GLAS plaća Gradu Zagrebu mjesečnu najamninu od oko 700 kuna za prostor od oko 140 kvadratnih metara na Trešnjevci, sukladno pravilima o dodjeli gradskih prostora na korištenje udrugama i drugim organizacijama civilnog društva, prema kojima naknada za 2. zonu iznosi pet kuna po kvadratnom metru. Simbolična cifra, moglo bi se reći.

'Pitanje je što je to simbolično. Neke stranke koje imaju puno novca to niti ne primijete, a mi primijetimo svaku kunu', rekla je Mrak Taritaš.

Stanko Kordić donirao je materijal u vrijednosti od 21.585 kuna. Potvrđuje da je prostor koji je GLAS dobio na korištenje bio dosta zapušten, a Grad je pristao riješiti sustav grijanja kao elementarnu stvar. Sve ostalo sanirali su članovi stranke.

'Uglavnom smo kupovali lakove, premaze, boje; trebalo je još nešto oko pregradnih zidova i knaufa. Bio je to građevinski materijal za uređenje interijera, pa smo to uzeli na kartice na 10-ak mjeseci', dodaje Kordić, precizirajući da njegova donacija uglavnom potječe iz Peveca.

  • +4
Anka Mrak Taritaš Izvor: Cropix / Autor: Neja Markicevic / CROPIX

Iako je parlamentarna stranka, GLAS ne raspolaže sredstvima iz državnog proračuna jer se ta sredstva isplaćuju na počecima saborskih mandata, a zastupnici GLAS-a bili su 2016. članovi HNS-a. Stranka se financira od članarina i donacija, a u prvih šest mjeseci ove godine kroz 21 donaciju prikupljeno je 80.362 kune.

Treći najizdašniji donator bio je Jozo Radoš s 13.704 kune, iz čijeg ureda u Bruxellesu poručuju da je također riječ o donaciji u namještaju za uređenje uredskih prostorija GLAS-a.