JOSIPOVIĆ O DVOSTRUKOM ARŠINU

'Nije pravedno da neki generali primaju dvije mirovine'

07.01.2013 u 15:29

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović rekao je odgovarajući na novinarsko pitanje o tome je li točno da desetak hrvatskih generala prima dvostruke mirovine za isti ratni put u Hrvatskoj vojsci i u Hrvatskome vijeću obrane kako "to nije stvar vojske", nego mirovinskog sustava, ali to nije pravedno

'Očekujem da će se takva nepravda otkloniti jer svatko može primati samo jednu mirovinu', rekao je predsjednik Josipović novinarima u Karlovcu nakon svečanog primanja u Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj općini u povodu proslave pravoslavnog Božića.

Prema pisanju nekih medija, general Ljubo Ćesić Rojs i desetak generala godinama primaju mirovine i od Hrvatske i od BiH. Kako su neki visoki časnici istodobno mogli biti u dvije vojske, steći činove u dvije vojne formacije, a zatim i povlaštene mirovine, istražit će ministarstva branitelja Republike Hrvatske i Federacije BiH, o čemu su se, po pisanju medija, dogovorili ministri dviju država.

Na novinarsko pitanje je li točno da je revizijom utvrđena razlika od milijun kuna potrošenih za njegovu predsjedničku kampanju, Josipović je odgovorio kako je "prijavljen trošak predsjedničke kampanje odgovarao stvarnom stanju, i to piše u reviziji", dokumentu na koji se novinari pozivaju.

"I niste dobro upoznati. Razlika nije milijun, već točno 500.000 kuna, koliko je SDP i preuzeo na sebe da otplati kreditom. Razlika je nastala na način da su računi stigli naknadno, te su i prijavljeni istog trenutka kad su preuzeti. Ti su računi pokriveni rezervom za koju je SDP jamčio, odnosno kreditom", istaknuo je Josipović.

235597,196908,215659,195773