VELIKI POVRATAK MARIJANE PETIR

Nije osvojila Veliku Ludinu, može li Bruxelles?

29.04.2014 u 12:06

Bionic
Reading

Lista HDZ-ove koalicije za Europski parlament najavljuje veliki povratak HSS-ovke Marijane Petir. Ako i ne postane eurozastupnica, peto mjesto na listi HDZ-a definitivno je 'come back' HSS-ove uzdanice u visoku politiku. Dok je neki nazivaju katoličkom bojovnicom, a drugi homofobom, osobe bliske ovoj 38-godišnjoj profesorici biologije i diplomiranoj teologinji kažu da možete misliti o njoj što god hoćete, no jedno je jasno: Ona ostaje dosljedna svojim uvjerenjima i kada to nije 'in'

Petir je nakon saborskog mandata u prošlom sazivu gotovo iščezla s javne scene, otprilike kao i njezina stranka. U višemjesečnim pregovorima HDZ-a i partnera, HSS-a i HSP-a Ruže Tomašić, oko liste za euroizbore politička trgovina konačno je objavljena, a Marijana Petir, kao kandidatkinja HSS-a, završila je na petom mjestu, ispred Ruže Tomašić. Čini se da je to HSS-u posljednja prilika za povratak na hrvatsku političku scenu s obzirom da je nekad jaka stranka spala na jednog saborskog zastupnika.

Nitko nije prorok u svome selu, pa ni Petir

Petir je ponovno dobila zadatak vratiti stranci bilo kakav imidž s obzirom na to da je ona u svom političkom glavinjanju izgubila i okus i miris. Ipak, činjenica je da Petir nije dobila izbore čak ni u svojoj općini. Naime na prethodnim lokalnim izborima u Velikoj Ludini poražena je od koalicije HDZ-HSP AS.


Ako na njezin slučaj ne primijenimo onu biblijsku koja kaže da nitko nije prorok u svom selu, onda joj šanse za ulazak u Europski parlament nisu velike. Tim više što je ispod nje na listi Ruža Tomašić, a njih dvije se definitivno bore za sličan profil glasača.

Neobično lijevo-desno prijateljstvo

Ipak, Petir navodno nije tip desničarke koja će se slikati pod slikom Ante Pavelića, već pod raspelom. Iako je u Saboru i tijekom svog političkog djelovanja javno zagovarala vrijednosti koje su na ljestvici prioriteta i Katoličkoj crkvi, poput kritike pobačaja, umjetne oplodnje i gay brakova, zbog čega joj je Zagreb Pride dodijelio titulu homofoba desetljeća, Marijana Petir među svoje prijatelje ubraja i Mirelu Holy. Premda su, kada su svjetonazorska pitanja u igri, na suprotnim polovima, Holy je iznimno cijeni.

'Nas dvije se politički uopće ne slažemo jer ona zagovara vrijednosti koje su po mom mišljenju konzervativne. Imam potpuno drugačiji svjetonazor, no cijenim je kao osobu iako mi se njezine političke ideje ni stavovi ne sviđaju', kaže nam.

Njih dvije poslovno imaju dvije dodirne točke: obje svoju političku platformu temelje na održivom razvoju i zaštiti prirode, a imaju i pozamašno iskustvo u odnosima s javnošću. 'Dobro smo surađivale; ona je bila moja šefica u Ministarstvu zaštite okoliša i puno sam naučila od nje o komunikacijama te je izuzetno vrijedna i savjesna', hvali je Holy.

Iako je nekoć njihovo prijateljstvo bilo intenzivnije, Holy kaže da se viđaju na rođendanima zajedničkih prijateljica. Poštuje, kako kaže, njezin katolički moral i smatra da svatko ima pravo na svoja uvjerenja, no tvrdi da se to ne smije koristiti kao izlika za potencijalnu diskriminaciju drugih osoba.

'Ona ima tezu da manjina diskriminira većinu, a ja mislim da to nije moguće. Ako ste vi ranjiva skupina, nemoguće je da diskriminirate većinu borbom za svoja prava', kaže Holy. Na predstojećim izborima njih će dvije biti suparnice, a Holy se nada da će i ta utakmica biti fer.

Sve nade ulažu u nju

Blizak suradnik Marijane Petir, Nenad Matić, ujedno šef zagrebačkog ogranka HSS-a, kaže da je ona dosljedna te se nema namjeru prilagođavati duhu vremena, čak i pod cijenu ismijavanja.

'Znam je od 1995. Ona će zastupati svoje stavove makar ih većina ismijavala. Čvrsto je vezana za Katoličku crkvu. Ponekad je ta dosljednost i košta, ali ona ne okreće ploču te često i plaća cijenu za to', kaže nam Matić, ocjenjujući da je Petir čak premalo pragmatična.

Kaže i kako je neosjetljiva na novac, a nakon Sabora vratila se u realni sektor te još uvijek živi u svom rodnom mjestu, ne u Zagrebu. Nada se da će s Petir i stranka doživjeti svoj povratakjer vjeruje da će uspjeti mobilizirati članstvo. 'Ovo je ključan trenutak za stranku; ako ne dobijemo zastupnika u Europskom parlamentu, bit će tu svega', zaključuje Matić.

Radila s Mesićem, Lovrić Merzel i Mladineom

Petir danas radi u jednoj privatnoj tvrtki te je vanjska članica saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, što je također izazvalo niz negativnih reakcija zbog njezinog stava prema pravima LGBT populacije. Zbog toga joj je Zagreb Pride dodijelio titulu homofoba desetljeća. Posebice su im zasmetale izjave poput: 'Ne može manjina indoktrinirati svoj sustav vrijednosti većini' ili 'Riječ je o sklonosti, to nije nešto što je urođeno. Ne postoji gen za homoseksualnost.'

Petir se može pohvaliti i mjestom zamjenice županice Sisačko-moslavačke županije Marine Lovrić Merzel. No danas za nju, poput mnogih, nema riječi hvale. Sisačko-moslavački HSS s Petir na čelu još je 2009. SDP-ovcima ukazivao na mutne poslove njihove županice.

Bila je i glasnogovornica izbornog stožera Stjepana Mesića kada je jurišao na drugi mandat. U Saboru je sjedila pola mandata i 2002. na 2003. godinu. Prije toga bila je glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja, a radila je i u Institutu za energetiku i zaštitu okoliša. U prošlom sazivu Sabora predsjedala je Klubom zastupnika HSS-a te bila predsjednica Odbora za zaštitu okoliša, članica Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo, članica Odbora za međuparlamentarnu suradnju, članica izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe te zamjenica člana Nadzornog odbora Hrvatske banke za obnovu i razvitak.

Bila je i članica Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša dok je njime upravljao Vinko Mladineo. U to je vrijeme Mladineo poslovao i s Fimi medijom, a sve poslove koji su premašivali 600 tisuća kuna trebao je odobriti Upravni odbor. Mladineo je u veljači ove godine optužen i zbog afere s PET ambalažom, čime je, navodi se u optužnici, oštetio Fond za najmanje 130 milijuna kuna.

Petir se 2012. spominjalo i u kontekstu kandidatkinje za čelno mjesto Centra za socijalni nauk Crkve jer navodno uživa potporu Kaptola, posebice kardinala Bozanića i pomoćnog biskupa Valentina Pozaića.

HSS-ova sisačka nada smatra da će ući u Europski parlament te najavljuje da će se ondje boriti za pravo na život i protiv GMO proizvoda te namjerava biti u Odboru za poljoprivredu.

Hoće li ovog puta Petir svoju bogatu biografiju upotpuniti Bruxellesom, doznat ćemo 25. svibnja na izborima za Europski parlament.