ISPUNJENI UVJETI ZA MIROVINU

'Nije li Vijeće mogla preuzeti mlađa osoba od Mirjane Rakić?'

12.02.2014 u 22:22

Bionic
Reading

Saborska zastupnica HDZ-a Sunčana Glavak danas je vladajuće prozvala zbog toga što je za novu predsjednicu Vijeća za elektroničke medije izabrana HTV-ova novinarka i urednica Mirjane Rakić, zapitavši nije li se za to mjesto mogla naći neka mlađa osoba.

“Gospođa Rakić otišla je u mirovinu u siječnju da bi nakon toga, vjerojatno zaslugama, bila postavljena na čelo Vijeća. Jesmo li mogli od 380.000 nezaposlenih u Hrvatskoj, možda naći neku mladu pa i politički podobnu osobu, koja bi bila na čelu Vijeća”, pitala je Glavak tijekom rasprave o izvješću o radu toga vijeća u 2012.

“HDZ-u smetaju oni ljudi koji imaju drugačije mišljenje”, ustvrdio je SDP-ov zastupnik Damir Tomić, a Glavak mu je uzvratila kako ne zna što je time htio reći. "Gospođa Rakić je na sastanku kolegija rekla da je Tuđman bio zločinac ili ratni zločinac”, kazala je.

"Ovdje je o meni rečena jedna velika neistina i ne želim je niti ponoviti. Također znam i koliko mi je godina i ponosna sam na njih. Možda je mogla biti izabrana i mlađa osoba, no ja sam se vodila kriterijem javnog poziva", odgovorila je Mirjana Rakić.

"Da se u ovom visokom domu poštovala argumentacija i politički konsenzus koji smo imali, u nizu imenovanja - od HRT-a, Hine te da su se izbjegli sukobi interesa, što nisu, da se drugačije radilo, onda bismo mi oporbeni zastupnici gledali na stvari koje dolaze možda drugačije", odgovorio joj je HDZ-ov Jasen Mesić

"Ovo vijeće se bavi i analizom informativnih emisija pa me zanima da li se još uvijek mjeri zastupljenost oporbe i vlasti u tim emisijama", interesirao se njegov stranački kolega Josip Borić, dodavši kako ima osjećaj da se sada u informativnim emisijama gleda samo pozicija.

Glavak je upozorila i na, kako je rekla, alarmantnu situaciju kod lokalnih televizija. “U vrijeme analognog emitiranja lokalne su televizije posjedovale vlastite odašiljače i emitirale su svoj program, a uvođenje digitalnog emitiranja donijelo je boljitak svima čini se osim kako ih znamo nazivati lokalcima", rekla je.

Lokalne TV postaje bi, kako je rekla, od nekadašnjeg minimalnog udjela u troškovima emitiranja danas Odašiljačima i vezama trebale godišnje plaćati 7,5 milijuna kuna. "Takvu razinu troškova lokalne televizije nisu u mogućnosti podmiriti", ustvrdila je.

Govorimo puno o javnoj tv, a zaboravlja se kako su lokalni mediji nerijetko pod kontrolom lokalnih moćnika, upozorio je SDP-ov zastupnik Damir Tomić.

Mile Horvat (SDSS) mišljenja je kako bi među kriterije za davanje koncesija trebalo uvrstiti kriterij obaveznog postotka učešća "manjinskih emisija".

Laburist Mladen Novak ustvrdio je kako sebe ne doživljava kao medijskog stručnjaka no raspravu o izvješću od prije dvije godine drži besmislenom.

"Hrvati ne mogu gledati program svoje domovine", zamjerio je u raspravi Goran Marić (HDZ) podsjećajući kako Hrvatska naplaćuje satelitski program za Hrvate izvan Hrvatske.

Predsjednica Vijeća i ravnateljica Agencije za elektroničke medije Mirjana Rakić izvijestila je kako je u 2012. godini snimljeno ukupno 163.400 sati radijskog i televizijskog programa. Od toga 93.360 sati televizijskog i 70.080 sati radijskog programa.

Po obavljenom nadzoru i utvrđenim prekršajima Vijeće je u 2012. godini izreklo 24 upozorenja, 10 prekršajnih naloga i 4 opomene. Obrađen je 301 predmet, 145 temeljem pritužbi građana ili pravnih osoba.