NIKAD GORE

Nije lako ni poreznicima

05.09.2013 u 08:40

Bionic
Reading

Šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec kazala je nedavno da na meti pojačane kontrole nisu samo porezni obveznici, nego i službenici angažirani na ubiranju poreza. Navela je da su razni postupci provjere pokrenuti nad šezdesetak zaposlenih te da treba očekivati nove smjene rukovodećeg kadra

Prva velika sječa bila je potkraj svibnja, kada je u pet minuta ministar financija Slavko Linić smijenio devet visokopoziconiranih poreznika. Gordana Jagar, predsjednica sindikata, kaže da disciplinski postupci u pravilu dugo traju, a godišnje u Poreznoj upravi ne bude više od pet otkaza zbog skrivljenog ponašanja zaposlenih, piše Večernji.hr. Ministarstvo financija jedno je od najvećih u državnoj upravi i na početku godine zapošljavalo je oko 7700 radnika. Među njima je oko četiri tisuće zaposlenih u Poreznoj upravi, a ostalo čine zaposleni u Carinskoj upravi te u samom Ministarstvu.

'Više od 25 godina radim u Poreznoj upravi, pamtim sve moguće sustave i spinove, ali mogu reći da nikad nije bilo teže raditi. Svaki dan razgovaramo s ljudima o situacijama koje su teške, evidentno je da mnogi od njih nemaju čime platiti dug, a pritisak je da moramo naplatiti', kaže predsjednica sindikata.

Prema sistematizaciji Hrvatska bi trebala imati 4982 inspektora i službenika, a tek ih je nešto više od 4000 pa trenutačno nedostaje 900 inspektora. 'Pet godina sustavno se radi na odljevu, nitko novi se ne zapošljava, a posla je sve više', kaže Gordana Jagar. Inače, plaće službenika u Poreznoj upravi sa srednjom stručnom spremom kreću se od 3500 do 4000 kuna, dok inspektori s VSS-om zarađuju oko 6000 kuna.