BAJIĆ U SABORU IPAK ZADOVOLJAN

'Nije dobro što se vanka zna što radimo'

10.11.2010 u 19:28

Bionic
Reading

Hrvatski sabor završio je raspravu o izvješću o radu državnog odvjetništva u prošloj godini, a glavni državni odvjetnik Mladen Bajić u završnoj je riječi ponovio da su se državna odvjetništva u zadnje dvije godine uhvatila u ozbiljan koštac s korupcijom i organiziranim kriminalom

Posebno je pohvalio proces informatizacije i racionalizacije državnih odvjetništava koji će, kazao je, omogućiti zajedničku bazu podataka, brži protok informacija i brže odlučivanje državnih odvjetnika.

Govoreći o racionalizaciji, istaknuo je kako se novim zakonom o kaznenom postupku grupiraju sudovi i odvjetništva. Riječ je o opravdanom potezu, ističe Bajić koji se pozvao na procjene da Hrvatskoj ne treba više od sedam do osam odvjetništava, ali i da nam, kako je rekao, kronično nedostaje dovoljno kvalitetnih stručnjaka i prostora.

Osvrnuo se i na prozivke zbog velikog broja oprosnica
, istaknuvši da je riječ o parcijalnom imunitetu svjedoka, a ne okrivljenika. 'Nismo se razbacivali oprosnicama, nitko tko je okrivljen nije ju dobio', poručio je Bajić.

Bajić je komentirao i zastupničke pritužbe na curenje informacija iz DORH-a kazavši kako je curenje informacija ozbiljan problem, ali i kako velik dio onoga što se objavljuje u novinama nije točno. 'Nije dobro što se vanka zna što radimo, ali imamo sreću što je većina stvari koje se pišu u medijima neistinito.' - rekao je Bajić.

Iako se predviđalo da će o radu odvjetništva biti dugotrajna rasprava, budući da je bilo prijavljeno više od 20 zastupnika, u poslijepodnevnim satima velik broj prijavljenih odustao je od rasprave.

Za raspravu je bio prijavljen i nezavisni zastupnik Ivo Sanader koji je, budući da ga nije bilo u dvorani kad je došao na red, izgubio to pravo.

SDP-ov zastupnik Arsen Bauk novinarima je, upitan za komentar te činjenice, kazao kako je na Sanaderu da objasni zašto ga nije bilo u sabornici.

'Događalo se i prije da zastupnik bude prozvan pa ga nema, a zašto je Sanader otišao neka on objasni. On ionako uvijek naknadno govori zašto je nekuda otišao, pa će tako biti i ovaj put', rekao je Bauk koji smatra kako nije isključeno da su HDZ-ovi zastupnici dobili 'sugestiju da odustanu od rasprave kad se vidjelo da postoji mogućnost da Sanadera ne bude u dvorani'.

Bauk ne vidi ništa sporno u tome što su o Bajićevom izvješću raspravljala samo tri SDP-ova zastupnika ističući da je SDP o temi rekao 'sve što je trebalo reći'.

Bajić je od SDP-a, istaknuo je, dobio apsolutnu potporu da radi po zakonu i apsolutnu potporu da kaže što ga je do sada sprječavalo da tako radi.

'Ta je tema vrlo važna, ali još je važnije izvješće o radu policije, a zastupnici SDP-a u više navrata su pitali zašto ta tema ne dolazi na dnevni red', dodao je Bauk.

U tijeku je rasprava o Polugodišnjem izvještaju o izvršenju Državnog proračuna za prvo polugodište 2010.