J. VUKOVIĆ, NOVO IME SDSS-A U SABORU

'Ni SDSS, ni HDZ, sutra ni SDP, nemaju veze s mojim poslom'

06.12.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Uz već poznata lica sa SDSS-ove liste, Milorada Pupovca i Vojislava Stanimirovića, srpsku nacionalnu manjinu u Hrvatskom saboru zastupat će u idućem mandatu i novi čovjek – Jovo Vuković. U stranci je od njezina osnutka, no poznatiji je kao vlasnik tvrtke Vuković Company, jedne od najuspješnijih na istoku države i, po izboru Poslovne Hrvatske, godinama među najboljih 1.000 u Hrvatskoj

Veliki poslovi koje je Jovo Vuković, 52-godišnji građevinski inženjer iz Bijelog Brda nedaleko od Osijeka, i njegova tvrtka sa sjedištem u Vukovaru dobivao proteklih godina na obnovi vukovarskih građevina, ali i izgradnji novih zgrada, rezultirali su brojnim nagradama struke. No njegovo ime povezano je i uz SDSS, čiji je član 15 godina, pa se moglo čuti i kako između politike i posla postoji (ne)izravna veza. Sâm Vuković u intervjuu za tportal takvu vezu opovrgava te navodi razloge zbog koji je ušao i u politiku, ali i u sport.

Na istoku Hrvatske često se, doduše u kuloarima, može čuti kako u slučaju tvrtke Vuković Company i SDSS-a, odnosno vas kao poduzetnika i političara, postoji veza koja rezultira dobrim poslovima za tvrtku kojoj ste na čelu.

Takvo pitanje u više navrata mi je postavljeno. Vuković Company, kao i svaka druga tvrtka, sudjeluje na natječajima javnih nabava kojih je, na žalost, sve manje i manje. Nešto dobijemo, a nešto izgubimo. Ako kažem da smo od ukupnog bruto prihoda u ovoj godini na javnim nabavama ostvarili 15-20 posto, to znači da smo sve ostvarili minulim radom. Politika nema s tim nikakve veze, nego su to samo puka podmetanja određenih ljudi. Svatko se može baviti čim god hoće, ako je to u legalnim okvirima, no nikakve veze nema ni SDSS, ni HDZ, ni sutra SDP, s tvrtkom Vuković.

Ipak ste dobili neke velike poslove, pa ste i sada angažirani na nekoliko lokacija u Vukovaru i dijelu obnove zgrada u baroknoj jezgri. Gdje trenutačno radite?

U toku su radovi na zgradi Državnog arhiva, što je veći posao, te na jednoj zgradi u baroknoj jezgri. Na natječaju smo dobili i obnovu dijela stanova, a radimo i za poznatog kupca – privatne tvrtke i fizičke osobe, kod kojih nema potrebe za javnom nabavom, pa oni izravno biraju nas.

Svakako kapitalni projekt bila je obnova u ratu teško oštećene vukovarske bolnice. Koliko je financijski težak bio taj posao?

Obnova bolnice bio je najobimniji ali i najkompliciraniji posao koji smo dobili, jer je trajao 30 mjeseci. Doslovno se sve mijenjalo, na svim bolničkim objektima ostali su samo vanjski zidovi, sve ostalo se rušilo i radilo novo, a bolnica je cijelo vrijeme radila. Posao smo dobili na javnom natječaju prije tri godine i, kao najpovoljniji među pet-šest poduzeća, dobili smo posao od 68 milijuna kuna bez PDV-a. Dogovoreni iznos nismo probili ni za kunu.

Koliko je osoba zaposleno u tvrtci i kako ona posluje?

Građevinarstvo je specifična grana, pa je, kao poljoprivreda primjerice, sezonskog karaktera. Zapošljavamo od 250 do 380 ljudi, ovisno o poslu. Držimo likvidnost bez obzira na situaciju kakva jeste, a plaće isplaćujemo na vrijeme.

Uz tvrtku Vuković Company i vaše ime povezana je i nogometna ekipa iz Bijelog Brda, trenutačno jedan od najboljih trećeligaša. Na koji način sudjelujete u radu kluba?

Uz nogometni klub BSK vezana je tvrtka, ali i moj sin i ja, pa smo kao zaljubljenici u sport i nogomet jedni od glavnih sponzora kluba. Seniorska ekipa jesenji je prvak u Trećoj HNL Istok, no imamo još 130-140 djece u starosnim uzrastima od sedam do 15 godina koja vrijedno treniraju i rade.

BSK iz Bijelog Brda, ali i Vuković Company, nisu samo primjer uspješnih kolektiva, nego i suživota na terenu i izvan njega, ali na građevinskim poslovima i izvan njih, Hrvata i Srba iz Podunavlja. Uspijeva li taj suživot?

Čovjek kad se rodi dobije oca, majku i vjeru. To nije nitko birao i za to ne može biti odgovoran. Za mene na poslu postoje dvije nacije – radnik i neradnik, a u životu – čovjek i nečovjek. To su te nacije koje apsolutno priznajem. Tako je to i u klubu, tako je to i u poduzeću. Ako je netko dobar čovjek i dobar igrač, odnosno dobar radnik, uopće me ne zanima kako se zove.