sjednica Vlade

Vlada odlučila: Za LNG na Krku iz proračuna ide 100 milijuna eura

30.01.2019 u 12:25

Bionic
Reading

Prije nego što krajem tjedna odu u Dubrovnik, ministri i premijer okupili su se na sjednici Vlade u Banskim dvorima. Rezime proteklih tjedan dana ponovno je dao premijer Andrej Plenković

Plenković je uvodno podsjetio da je bio u Davosu. 'Imali smo priliku održati niz sastanaka, s nizom multinacionalnih kompanija i nizom državnika', rekao je Plenković, naglasivši pritom i sastanak s irskim premijerom u kontekstu Brexita.

'U MVEP-u sve pratite, mogući je i najgori scenarij, a to je izlazak bez dogovora', rekao je Plenković.

Iako se očekuju imena potencijalnih investitora u Uljanik, Plenković je kazao da 'u ovom trenutku nema što dodati što već nije komunicirano'.

Među najvažnijim odlukama na sjednici Vlade bila je ona o financiranju prve faze projekta plutajućeg terminala za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku. Radi se o strateškom projektu, pojasnio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. 'Ukupna vrijednost projekta je 234 milijuna eura', kazao je Ćorić.

Za realizaciju prve faze projekta UPP terminala, Europska komisija odobrila je društvu LNG Hrvatska d.o.o. bespovratna sredstva za izgradnju plutajućeg terminala za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku, u iznosu od 101,4 milijuna eura. Vlasnici društva LNG Hrvatska d.o.o., Hrvatska elektroprivreda d.d. i Plinacro d.o.o., osigurat će preostala sredstva za financiranje prve faze projekta UPP terminala u iznosu od 32,6 milijuna eura.

Uz to još dodatnih 100 milijuna eura osigurat će se iz državnog proračuna, a tu je odluku danas potvrdila Vlada. Pritome će se osigurati iznos do 50 milijuna eura u 2019. godini ako se za to stvore preduvjeti, a najkasnije do 31. siječnja 2020. godine, dok će se preostali iznos do 100 milijuna eura osigurati najkasnije do 31. prosinca 2020. godine.

Kreće istraživanje nafte i plina na Dinaridima

Uz to, Vlada je donijela odluku o pokretanju postupak nadmetanja za izdavanje dozvole za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na području Dinarida i odredila istražne prostore za koje se nadmetanje provodi. Istražni rpostori, pritom, ne uključuju područja nacionalnih parkova.

Dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika izdaje se na razdoblje od najdulje 30 godina, koje obuhvaća i istražno razdoblje i razdoblje eksploatacije. Istražno razdoblje traje najdulje pet godina, a na zahtjev investitora može se zbog opravdanih razloga produljiti najviše dva puta tijekom trajanja istražnog razdoblja, i to tako da svako produljenje može trajati najviše godinu dana.

Vlada je izglasala odluku o pokretanju postupka za sklapanje Protokola uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Republike Sjeverne Makedonije, nakon čega će se Sjevernoj Makedoniji uputiti poziv da pristupi NATO-u.