LAPSUS ILI NAMJERA

Ni mediji ni političari ne znaju da ne postoje nositelji lista

26.10.2015 u 16:00

Bionic
Reading

Iako je još u veljači izmijenjen Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor te su ukinuti nositelji lista, čini se da ni mediji, a ni političari toga baš i nisu svjesni

Da se u javnosti i dalje koristi termin 'nositelji lista', upozorio je na svom profilu na Facebooku još uvijek aktualni zastupnik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar.

'Vidim da mediji još uvijek pišu/govore o nositeljima lista. Toga više nema. Nositelj je bio bitan u sustavu u kojem je, uz ime stranke, samo njegovo ime pisalo na glasačkom listiću. Tako da su birači zapravo zaokruživali njegovo ime. Sada su na listiću imena svih kandidata. I nositelja - nema. Ne, to nije neznanje. To rade namjerno', prokomentirao je Lesar.

I doista, gotovo svi mediji spominjali su nositelje lista, a imuni nisu ostali ni političari.

Tako je primjerice o nositeljima u intervjuu nedjeljnom Večernjem listu govorio i ministar obrane Ante Kotromanović.

Upitan kako to da je prije četiri godine bio treći na listi u 9. izbornoj jedinici, a sada je 'nositelj' u 10. izbornoj jedinici, Kotromanović je kazao: 'Pretpostavljam zbog toga što su i život, a i politika, kao skalinada - tu se penje, tu se pada, svaki korak jedna skala... Netko silazi, netko se penje, netko i pada. Nositelje lista po izbornim jedinicama određuje predsjednik stranke, a potvrđuje Glavni odbor, pa je tako odlučeno da listu u 9. izbornoj jedinici nosi Ranko Ostojić, a ja sam u 10. izbornoj jedinici. To je nekako i prirodno: dolazim s tog područja, dobro poznajem tu izbornu jedinicu, ljude.'

No o nositeljima lista u više navrata govorio je i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Tako je na Dan Grada Zadra potvrdio da će biti 'nositelj' liste u 9. izbornoj jedinici. 'Mislim da je došao i taj trenutak. Ovdje sam doma. Zadnjih godina sve češće dolazim u Zadar i da, bit ću nositelj liste', rekao je Karamarko.

Isto je ponovio i tjedan dana kasnije na skupu Domoljubne koalicije u Šibeniku. 'Da odmah razjasnimo nedoumicu zašto sam nositelj liste baš u 9. izbornoj jedinici. Dođu, dragi prijatelji, neke godine kad se čovjek poželi vratiti svom zavičaju. Zadranin sam, moj ćaća Kruševljanin, a ja se vraćam tamo gdje ću i završiti', kazao je tada Karamarko.

Podsjetimo, Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor izmijenjen je u veljači ove godine i njime je, među ostalim, uveden preferencijalni glas na parlamentarnim izborima, tzv. ženska kvota, a ukinuti su nositelji lista. Međutim krajem rujna o izmjenama zakona oglasio se Ustavni sud te je primjerice ukinuo odredbu koja je propisivala da je nevaljana lista koja nema 40 posto podzastupljenog spola. Odluku Sabora da se ukinu nositelji lista Ustavni sud nije mijenjao.