BALDASAR S GRAĐANIMA

'Ni križ ni Tuđman nisu prioritet Splita'

29.04.2013 u 16:25

Bionic
Reading

Premda predizborna kampanja za lokalne izbore u Splitu zapravo traje već nekoliko mjeseci, jučer poslijepodne je u Splitu na trgu u Ulici Ruđera Boškovića Ivo Baldasar organizirao susret s građanima u kotarima Blatine, Škrape i Lokve i počeo s kampanjom na otvorenom

Time je kampanja prešla iz medija, s tribina i zatvorenih političkih skupova na prostor trgova i ulica. Kandidat SDP-a Ivo Baldasar je u pratnji svojih suradnika razgovarao s građanima i novinarima te odgovarao na njihova konkretna pitanja, uglavnom vezana uz svakodnevni život u kotaru. To su bila pitanja o parkiralištima, javnoj rasvjeti, nogostupima i garažama, o pristupu, primjerice, vrtiću na Blatinama ili splitskoj bolnici.

Baldasar je posebno skrenuo pažnju na problem parkiranja u krugu KBC-a Split, što je svakodnevni problem za brojne pacijente koji gravitiraju toj bolnici iz cijele Dalmacije te najavio gradnju montažnih garažnih mjesta na kat za potrebe splitske bolnice.

Bilo je pitanja i o posljednjoj sjednici Gradskog vijeća i jučerašnjim donesenim odlukama. 'Nisu ni križ ni spomenik doktoru Tuđmanu danas prioritet u Splitu, ima puno važnijih stvari od toga, ali u redu, to se izglasalo, mi poštujemo legalitet i većinu u Gradskom vijeću, samo smo dali neke primjedbe. Bilo je glupo dalje nešto govoriti i ponavljati, pustili smo da to tako ide, sad više nema svrhe', rekao je Baldasar te dodao da su oni u ove četiri godine postavili oko tri stotine pitanja, na koja su uglavnom i dobili odgovore, ali naravno nezadovoljavajuće.

Osvrnuo se i na primjedbu Nevenke Bečić koja je jučer komentirala izostanak jednog pročelnika sa sjednice.

'Željko Kerum barem dvije godine nije dolazio na sjednice, pa gospođa Bečić to nije komentirala, a i danas je gradonačelnik jedva dočekao benigni upit kolega iz HDZ-a da se, kao, naljuti i opet napusti sjednicu', tvrdi Baldasar.

Pitali smo ga o njegovim planovima za osnivanje agencije za turistički menadžment koja je u ovom vrlo važnom trenutku za splitski turizam neophodna u cilju koordiniranja i usmjeravanja daljnje ekspanzije turizma koji, ako se ne kontrolira, može rezultirati kaosom. 'Vi ste u pravu, Split je u turističkom smislu na prekretnici i zato je neophodno primijeniti nešto što nije naš izum, već je to uhodana praksa u svijetu, a to je destinacijski turistički menadžment. Ako se pravilno i kvalitetno ne usmjeri razvoj turizma u gradu, rezultat može biti stihija i degradacija destinacije. To će biti vrlo važno pitanje i dio šireg plana koji uključuje i predložena rješenja na istočnoj obali', rekao je Ivo Baldasar.

On je rekao i par riječi o ideji i inicijativi da se u poljudskom bazenu napravi velika marina koja bi mogla primiti i megajahte. Marina bi bila na potezu od rta Lore pa do Prve vode. Osigurao bi se izlaz za veslače Gusara i ne bi se diralo u Marjan i Prvu vodu. Za to se, naravno, treba dogovoriti i s Ministarstvom obrane, u čijoj je nadležnosti Ratna luka Lora. Takvi veliki projekti u građevinarstvu i turizmu bi, po njegovim riječima, bili mogući odgovor na problem rastuće nezaposlenosti u gradu.