zagreb

Nezavisni gradski zastupnici traže ostavku pročelnice Vuković Runjić

28.05.2020 u 15:16

Bionic
Reading

Klub nezavisnih zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini u četvrtak je zatražio ostavku pročelnice Gradskog ureda za kulturu Milane Vuković Runjić smatrajući da ona ne može kvalitetno obnašati tu funkciju

'To tog smo zaključka došli nakon dva i nešto mjeseca ove relativno izvanredne situacije u kojoj se gospođa Runjić nije snašla i iz koje smo zaključili da ona ne može obnašati tu funkciju, barem je ne može obnašati kvalitetno', istaknuo je zastupnik Tihomir Milovac na konferenciji za novinare.

Zamjeraju joj neodgovornost, nesnalaženje, neorganiziranost i nestransparentnost u poslu koji obavlja.

Podsjeća da je njihov Klub predložio zaključak o hitnoj isplati sredstava za javne potrebe u kulturi i pokrivanju najma i materijalnih troškova prostora za rad koji je 19. ožujka prihvaćen na sjednici Gradske skupštine, da bi na sljedećoj sjednici 7. svibnja glasovima vladajuće većine stavljen izvan snage.

Podsjetio je da je i taj zaključak bio zakašnjen jer je pročelnica do ožujka trebala sve ugovore poslati i većim dijelom isplatiti, te da je to kašnjenje već razlog za njenu smjenu.

Milovac kaže da je pokazala i popriličnu neosjetljivost prema sektoru kojim se bavi, a iz njezinih zadnjih izjava vidi se da nema pojma kada će sredstva biti isplaćena i kome, te hoće li uopće za to biti novaca. To govori da je neodgovorna prema poslu koji obavlja.

Ukazao je i na činjenicu da se usred krize izazvane koronavirusom i potresom mjesec i pol nije oglašavala, osim konferencije za novinare koju je održala 29. travnja na temu dodjele kina Europa KIC-u.

'Nije analizirala štetu od potresa, kako su nam ustanove prošle, kako nam umjetnici preživljavaju ovo vrijeme bez mogućnosti da zarade', kaže Milovac.

Doda je da unutar dva mjeseca od potresa javnost nema informaciju o tome što se dogodilo s kulturnim ustanovama te se ne zna postoji li neki plan kako će one funkcionirati.

Istaknuo je i kako se ne zna koliko će biti sredstava za kulturu ove godine, s tim da je u prijedlogu rebalansa gradskog proračuna kultura zakinuta prilično, a nezavisna scena drastično. Vuković Runjić zamjera i netransparentnost, jer kaže da će ugovori koji su otišli prema korisnicima biti revidirani, a ne zna se na koji način.

Napomenuo je i da je Kino Europa bez natječaja dodijeljeno KIC-u, a da je pročelnica rekla kako nije nužno da se provede natječaj iako ga je Bandić najavljivao. Milovac kaže i da je voditelj programa Kina Europe 'njen bliski prijatelj', a poslovni partneri su od 2015., te da je taj gospodin zaposlen u KIC-u neposredno prije te odluke bez natječaja.

Predsjednik Kluba nezavisnih zastupnika Renato Petek ocijenio je da kaos u kulturi traje predugo, a da je odnos pročelnice Vuković Runjić s gradonačelnikom Bandićem tipični klijentelistički odnos.

Kaže da onaj tko uđe u Bandićevu stranku doživljava 'procvat ili rješavanje nekih problema'.

Tako, tvrdi Petek, Vuković Runjić ima knjižaru kojom upravlja KIC gdje je bio stvoren golemi dug koji je po njezinom ulasku na Listu Milana Bandića 'posušen', naprosto je nestao i više ne postoji kao problem, a poslije toga vidimo ona postaje pročelnicom.

'Potpuno nevidljivo djeluje, ne samo po tome da se ne pojavljuje u javnosti nego ne možemo vidjeti ni rezultate njezina djelovanja. Ostat će upamćena po tome što je branila manifestaciju 'Ljeto na Savi' za koju svi znamo kako je završila', kaže Petek.