KRIZA SE PRODUBLJUJE

Nezaposlenost mladih u EU dosegla vrhunac

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 26.03.2013 15:17
  • Objavljeno 26.03.2013 u 15:17
Francuska nezaposlenost

Francuska nezaposlenost

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Kao posljedica krize i štednje u padu je zaposlenost, u Europskoj uniji dok je financijsko stanje kućanstava nestabilno, utvrdila je Europska komisija u izvješću objavljenom u utorak

Negativni učinci proračunskih restrikcija i povišenje poreza na prihode su sve vidljiviji u nekim državama članicama, naglašava se u u izvješću. Pogoršava se socijalna kriza u Europi. U određenom broju zemalja nema znakova poboljšanja. Najsiromašniji su najteže pogođeni, precizirao je europski povjerenik za socijalne poslove Laszlo Andor

Nezaposlenost je i dalje rasla u siječnju 2012. i sada zahvaća 26,2 milijuna ljudi u Uniji (19 milijuna u eurozoni), ili 10,8 posto aktivnog stanovništva (11,9 posto eurozone). Raskorak u pogledu nezaposlenosti između juga i periferije i s druge strane sjevera eurozone je dosegao 10 posto u 2012. godini.

Ne samo da je nezaposlenost mladih dosegla vrhunac u cijeloj Uniji (23,6 posto aktivnih mladih je bilo bez zaposlenja u siječnju 2013.), već se trajanje nezaposlenosti produžuje.

BDP Unije je pao za 0,5 posto u četvrtom tromjesječju 2012. što je najveći pad od početka 2009. Stopa ukupnog zapošljavanja se smanjila za 0,4 posto u 2012., a samo u četvrtom tromjesječju se smanjila za 0,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

Potrošnje socijalne zašite brže padaju nego tijekom prethodnih gospodarskih kriza, stoji u izvješću koje utvrđuje da je broj kućanstava Unije koje bilježe financijsku krizu viši nego tijekom prethodnog desetljeća.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!