STIŽE POVIJESNA OLUJA

New York spreman: otkazani letovi, zatvorene škole, zabranjen promet

26.01.2015 u 21:24

  • +8

New York u iščekivanju snježne oluje

Izvor: Reuters / Autor: Mike Sager

Bionic
Reading

Tisuće letova u i iz Sjedinjenih Država otkazane su u ponedjeljak prije naleta povijesne snježne vijavice u New Yorku i na sjeveroistoku zemlje, kada se očekuju velike količine snijega i jaki vjetrovi

Gusti snijeg u ponedjeljak je početkom poslijepodneva već padao u New Yorku, gdje ulice čiste stotine ralica. Predvečer i tijekom noći očekuju se najjače snježne padaline.

Prema američkoj državnoj meteorološkoj službi moglo bi pasti između 5 i 10 cm snijega na sat, a sniježni pokrivač bi mogao dosegnuti 60 cm uz vjetar od 72 od 88 km na sat.

Snježna oluja bi se trebala smiriti u srijedu.

Guverner države New York Andrew Cuomo najavio je da će se vlakovi u predgrađu zaustaviti u 23 sata po mjesnom vremenu, a i metro će voziti do 20 sati.

Gradonačelnik Bill de Blasio ponovno je upozorio stanovnike i pozvao ih da ne izlaze iz kuća. Najavio je da ni jednom vozilu, osim vozilima pomoći, neće biti dopušteno kretanje nakon 23 sata. U utorak će škole biti zatvorene.

'Nije riječ se o tipičnom nevremenu', naglasio je.

Stanovnici New Yorka trebaju se pripremiti za moguće prekide u opskrbi električnom energijom, zbog snažnih vjetrova koji bi mogli srušiti stabla na vodove, upozorio je guverener Andrew Cuomo.

On je rekao da država ima na raspolaganju najmanje 1.806 ralica i više od 126.000 tona soli. Svi gradski autobusi moraju imati zimske gume i lance.