BILL DE BLASIO

New York preuzima ljevičarski revolucionar?

04.11.2013 u 09:00

Bionic
Reading

Ljevičarski reformist Bill de Blasio vjerojatno će odnijeti premoćnu pobjedu na izborima za novog gradonačelnika New Yorka ovaj tjedan nakon što je vodio gotovo besprijekornu predizbornu kampanju, piše France Presse

De Blasio, čija prošlost u javnoj službi i politici nisu po volji kolosalno bogatom establišmentu, gotovo je siguran da će u utorak pobijediti, možda i s rekordno velikom prednošću pred ostalim kandidatima.

Postavivši u prvi plan kampanje svoju afroameričku suprugu i tinejdžere, uspio je doprijeti do običnih obitelji srednje klase i jako raznolikog biračkog tijela, ako je suditi po golemoj prednosti koje mu daju ankete.

Newyorčani su glasovali za dosadašnjeg gradonačelnika Michaela Bloomberga tri puta zaredom, no čini se da će sada izabrati kandidata koji je njegova sušta suprotnost. Analitičari objašnjavaju da im on nudi nešto s čime se mogu poistovjetiti, ostavljajući svojeg republikanskog protukandidata Joea Lhotu na drugom mjestu.

De Blasio je u kampanji velik naglasak stavio na borbu protiv sve većeg jaza između bogatih i siromašnih, 'Priču o dva grada', po romanu Charlesa Dickensa, ili na onih '99 posto' protiv jedan posto, te na prava manjina.

Obećava da će podići poreze onima koji zarađuju više od 500.000 dolara kako bi financirao predškolsko obrazovanje za svu djecu i druge školske programe. Poziva na reformu politike policijskog pretraživanja sumnjivaca, koja je po kritičarima nepravedno usmjerena ponajviše na afroameričke i hispanske manjine, dok njezini pobornici smatraju da je smanjila stope kriminala.

Uz to obećava da će sagraditi 200.000 novih stanova po pristupačnim cijenama i odobriti dva dodatna slobodna školska dana za najvažnije muslimanske blagadne.

'Da, to su napredne ideje, da, smjele su', rekao je De Blasio na predizbornom skupu na Manhattanu u subotu. 'Newyorčani vjeruju u velike, smjele, napredne ideje koje nas vode naprijed. New York predvodi naciju.'

Sada nema ozbiljnog suparnika, no u prvi je plan kao demokratski kandidat izbio tek kada se pokazalo da predsjednica gradske vijećnice New Yorka, inače lezbijka, Christine Quinn, nema šansi, a Anthony Weiner se upleo u skandal sa slanjem eksplicitnih tekstualnih poruka.

U kampanji se jako oslanjao na svoju obitelj.

Kao i Clintoni, on i njegova supruga, Chirlane McCray, dolaze u paketu. Pjesnikinja, urednica, feministkinja i aktivistkinja koja ga je u početku odbila, Chirlane je prije svega snažna.

Njihov 16-godišnji sin Dante, lako prepoznatljiv po očevu osmijehu i tipičnoj afričkoj frizuri, imao je veliku ulogu u televizijskoj kampanji, kao i njegova 18-godišnja sestra Chiara

Ta miješana obitelj osvojila je simpatije grada u kojem vlada velika etnička raznolikost: 33,3 posto stanovnika su bijelci, 25,5 posto Afroamerikanci, 28,6 posto Hispanoamerikanci, a 12,7 posto Azijati.

De Blasio je otvoreno govorio o svojem teškom djetinjstvu kao sina alkoholičara, veterana iz Drugog svjetskog rada koji ih je napustio i kasnije, kada mu je otkriven rak, počinio samoubojstvo.

Za razliku od Bloomberga, rado je isticao svoje obično podrijetlo i 'skroman' dom u Brooklynu.

New York Times ga je prošli mjesec podržao ocijenivši da je dao glas gradskoj sirotinji.

U siromaštvu ili na rubu siromaštva živi 46 posto stanovnika grada, 50.000 ih živi u skloništima za beskućnike, a milijuni izvan područja ekonomske sigurnosti i blagostana.

De Blasio je također uspješno iskoristio strah građana od desničara i populističkog pokreta Čajanka, ističu analitičari.

Neki, međutim, strahuju da bi se svojih ideala mogao olako odreći iz pragmatičnih razloga, a sumnjaju i da je doista sposoban voditi velike gradske vlasti s 300.000 zaposlenih i upravljati gradskim proračunom vrijednim 72 milijarda dolara.

De Blasio je tri godine bio svojevrsni gradski pravobranitelj, a u gradskoj je vijećnici proveo osam godina. Za vrijeme predsjednika Billa Clintona bio je regionalni dužnosnik za stanovanje i menadžer u kampanji Hillary Clinton za newyoršku senatoricu 2000.

Bračni par Clinton, kao i poznati newyorški glumci Alec Baldwin i Sarah Jessica Parker, neka su od slavnih imena koja su podržala njegovu kandidaturu.