17. obljetnica

New York odao počast žrtvama napada 11. rujna, poginulih se prisjetio i Trump

11.09.2018 u 16:56

Bionic
Reading

Njujorčani su u utorak odali počast ljudima poginulima u terorističkim napadima 11. rujna 2001. na tornjeve blizance Svjetskog trgovinskog centra.

Na svečanosti koja se tradicionalno održava na mjestu napada okupili su se rodbina i prijatelji žrtava, njih gotovo 3000, policajci, vatrogasci i mnogobrojni dužnosnici, po slaboj kiši i pod tmurnim nebom.

Počast žrtvama odali su minutom šutnje točno u trenutku kada su se napadi dogodili, u 8,46 i 9,03 sati po mjesnom vremenu, kada su se u nebodere prije 17 godina zaletjeli oteti putnički zrakoplovi.

U prvom redu bili su guverner New Yorka Andrew Cuomo, američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley, gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio i njegovi prethodnici Rudy Giuliani, koji je na čelu grada bio kada su se napadi dogodili, te Michael Bloomberg, koji je vodio obnovu razrušene gradske četvrti.

Političke govore nitko nije držao.

"Danas nije dan da se govori o politici, ovo je pitanje srca: moramo biti ujedinjeni, to je jedini način da se nosimo s boli", rekla je Alice Greenwald, predsjednica memorijalnog centra, za lokalnu televizijsku postaju New York 1.

Kao i svake godine, rodbina i prijatelji žrtava nabrojali su njihova imena i izgovorili nekoliko riječi njima u spomen.

  • +3
New York odao počast žrtvama napada 11. rujna Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Počast žrtvama odana je minutom šutnje i u drugim dijelovima grada, pa tako i na burzi i u vatrogasnim postajama. U napadima su poginula 343 vatrogasca.

Osim poginulih i ranjenih tog dana, mnogi spasioci, policajci, građevinski radnici i stanovnici grada razboljeli su se nakon napada, ponekad sa smrtnim ishodom, zbog otrovnih plinova i prašine nakon rušenja tornjeva.

Donald Trump veličao junake Leta 93

Sedamnaest godina nakon terorističkih napada 11. rujna, američki predsjednik Donald Trump u utorak je u Shanksvilleu odao počast junacima Leta 93 "koji su promijenili tijek povijesti".

Američki predsjednik je veličao hrabrost muškaraca i žena na Letu 93, na kraju svečanosti na kojoj su osobe bliske žrtvama pročitale imena 40 poginulih putnika i članova posade.

U brežuljkastoj Pennsylvaniji, oko 200 km sjeverozapadno od Washingtona, 11. rujna 2001. u 10,03 sati pao je jedan od četiri zrakoplova koje su oteli članovi al-Kaide. Putnici tog zrakoplova su putem mobitela doznali za napade na tornjeve World Trade Centera i pokušali su od terorista preuzeti kontrolu nad zrakoplovom koji je pao u polje, umjesto na metu napadača, glavni grad Washington.

"Ova komemoracija upućuje poruku svijetu da Amerika nikada neće popustiti tiraniji", naglasio je Trump i ponovio da će poduzeti sve što je potrebno da bi Americi jamčio sigurnost.

"Nikakav teroristički napad nikad neće moći promijeniti ono što mi jesmo", naglasio je u tweetu njegov prethodnik Barack Obama.

Trump je uz suprugu Melaniju proveo dan nacionalnog jedinstva, predah tijekom posebno napetog razdoblja. Otputovao je u Pennsylvaniju na dan izlaska knjige istraživačkog novinara Boba Woodwarda koji donosi mučan portret neobrazovanog, koleričnog i paranoičnog predsjednika kojeg njegovi ministri i suradnici neprestano pokušavaju kontrolirati kako bi izbjegli teža odstupanja.

Na mjestu pada zrakoplova, među brežuljcima je podignut spomenik "Toranj glasova" visok gotovo 30 metara u počast žrtvama.

U napadima 11. rujna 2001. smrtno je stradalo gotovo 3000 osoba u Sjedinjenim Državama, od kojih velika većina u New Yorku.

Na trgu na mjestu srušenih 'Blizanaca' na Manhattanu, ispred muzeja posvećenog napadima na New York i Washington, okupilo se mnoštvo koje je minutom šutnje u točna vremena napada, u 8,46 i u 9,03, kada su zrakoplovi udarili u tornjeve, odalo počast žrtvama.

Posebno teške gubitke su podnijeli vatrogasci, kojih je poginulo 343. U njujorške vatrogasne postaje pozvane su obitelji stradalih vatrogasaca.

Stanica podzemne željeznice uništena u napadima, otvorena je proteklog vikenda, 17 godina nakon tragedije.