SJEĆANJE NA ŽRTVE

14 godina od napada na Ameriku

11.09.2015 u 10:33

Bionic
Reading

Širom SAD-a obilježava se četrnaesta godišnjica od terorističkih napada na New York i Washington 11. rujna 2001, kada je u napadima otetim putničkim avionima poginulo gotovo 3.000 ljudi

U sklopu obilježavanja godišnjice terorističkih napada predsjednik SAD-a Barack Obama posjetit će vojnu bazu Fort Meade te će razgovarati s vojnicima koji se svakodnevno brinu o sigurnosti zemlje.

Glavna ceremonija, kao i prethodnih godina, bit će održana u Nacionalnom memorijalnom centru na mjestu nekadašnjeg Svjetskog trgovinskog centra, čime će se obilježiti sjećanje na rušenje tzv. tornjeva blizanaca, napad na Pentagon i pad zrakoplova u Pennsylvaniji 11. rujna 2001.

Odavanje počasti žrtvama u Memorijalnom centru uključuje čitanje imena stradalih u napadima 1993. i 2001. dok će navečer dva snopa uperiti plavu svjetlost prema nebu kako bi podsjetili na srušene tornjeve Svjetskog trgovinskog centra, najavljuju američki mediji.

U Pennsylvaniji će isto tako biti otvoren memorijalni centar posvećen žrtvama pada putničkog aviona United Airlinesa na letu 93, jednog od četiri oteta aviona.

Posjetitelji će u okviru tog 26 milijuna vrijednog kompleksa, između ostalog, moći vidjeti portrete putnika i preslušati snimljene razgovore koje su prije 14 godina vodili s članovima obitelji.

Gotovo 3.000 ljudi stradalo je kada su dva oteta zrakoplova udarila u tornjeve Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku, kao i prilikom udara trećeg zrakoplova na zgradu Pentagona u Washingtonu i pada zrakoplova u Pennsylvaniji.

Terorističke napade izveli su pripadnici Al Kaide, a taj tragičan događaj imao je posljedice širom svijeta.

Nakon napada Bijela kuća na čelu s Georgeom W. Bushom objavila je rat terorizmu u svijetu, što je nesumnjivo suštinski odredilo tendencije u međunarodnim odnosima prvog desetljeća 21. stoljeća.

Akcija 19 pripadnika Al Kaide počela je tako što su oteli četiri putnička zrakoplova koji su uzletjeli s aerodroma u Bostonu, New Yorku i Washingtonu. Otmičari su ušli u kabine zrakoplova i, koristeći noževe za rezanje papira koje su prošvercali u zrakoplov, ubili pilote te preuzeli kontrolu nad letjelicama.

Prvi zrakoplov American Airlinesa u 8.46 udario je u sjeverni toranj Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku, a nedugo potom drugi oteti avion kompanije United udario je u južni toranj dok se treći oteti zrakoplov zabio u Pentagon.

Iz 'tornjeva blizanaca' svega je 20 ljudi, koji su bili na katovima iznad mjesta udara, uspjelo sigurno napustiti zgrade prije nego što su se srušile.

Među žrtvama 11. rujna bila su i 372 stranca. Ogromne žrtve su pretrpjeli njujorški vatrogasci, čijih je 343 kolega poginulo u padu tornjeva dok su pokušavali pomoći ozlijeđenima da napuste zgradu.

Kasnije su nadležne službe SAD-a ocijenile da je mozak napada bio Halid Šeik Muhamed, a uhvaćen je u ožujku 2003. u Pakistanu te je u veljači 2008. optužen za ratni zločin.

Komandosi američke vojske izveli su u proljeće 2011. napad na imanje u Pakistanu u kojem se krio Osama bin Laden, optužen za terorističke napade na SAD, i likvidirali ga, o čemu je Obama izvijestio građane SAD-a i cijeli svijet.

Od napada 2001. više od 20 terorističkih zavjera otkriveno je u New Yorku, izjavio je nedavno šef policije u tom gradu Bill Bratton, upozorivši da je rizik od još jednog razarajućeg napada 'veći nego prije'.

Istaknuo je da postoji opasnost od usamljenih napadača ili islamskih radikala koji podržavaju pripadnike Islamske države u Siriji i Iraku, navodi AFP.