afroamerikanci

Japanska televizija izbrisala animirani video o prosvjedima nakon kritika za rasizam

09.06.2020 u 13:05

Bionic
Reading

Japanska javna televizija NHK u utorak i izbrisala animirani video sa svog Twittera, koji je trebao pojasniti pozadinu prosvjeda u SAD-u, ali je izazvao oštre kritike na internetu zbog prikaza Afroamerikanaca

U videozapisu u trajanju od 1:21 minute, koji je NHK objavio u emisiji 'Sekai no Ima' (Svijet danas) u nedjelju navečer, prikazan je crni narator kako govori o ekonomskoj nejednakosti između crnaca i bijelaca te o ekonomskim učincima koronavirusa.

Međutim, u videu se ne spominju policijska brutalnost i smrt Georgea Floyda, koji je 25. svibnja umro nakon gotovo devetominutnog gušenja.

Narator u animiranom videu je nabildani Afroamerikanac u bijeloj majici na bretele, dok su drugi Afroamerikanci u videu osoba s afro frizurom i zulufima te mišićavi muškarac u ljubičastom odijelu bez rukava, sa šeširom i sandalama.

'Iako razumijemo namjeru NHK-a da adresira kompleksna rasna pitanja u SAD-u, šteta je što video nije napravljen uz više razmišljanja i brige', napisao je na Twitteru privremeni otpravnik poslova u američkom veleposlanstvu u Tokiju Joseph M. Young. 'Korištene karikature su uvredljive i neosjetljive', dodao je.

NHK je poručio da su uklonili tvit nakon brojnih kritika da je video neprikladan. 'Ispričavamo se svima koji su se osjećali nelagodno', objavio je NHK na Twitteru.

Video je bio pregledan više od milijun puta do utorka. Prva tenisačica svijeta Japanka Naomi Osaka podijelila je video uz znak zbunjenosti.

'Ovo je grozno. Sramota me reći da sam Japanac kada ovo vidim', objavio je jedan korisnik Twittera.

'Svako dijete koje pogleda taj video dobit će dojam: 'Da, možda se prema njima odnosi nepravedno, ali oni su veliki, grozni i strašni', rekao je za Reuters Baye McNeil, afroamerički autor i aktivist koji živi u Japanu.