živI i radi 'preko bare'

Proslavljeni domaći redatelj iz Amerike: 'Rasizam ovdje ima duboke korijene stare puno stoljeća'

tportal

Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

Rajko Grlić dugi niz godina živi u SAD-u. Redatelj, scenarist, producent i profesor u SAD-u koji potpisuje filmove 'Samo jednom se ljubi', 'Karaula', 'Ustav Republike Hrvatske', 'U raljama života' te mnoge druge druge ispričao je svoje viđenje trenutnih nemira u cijeloj Americi

'Ovo su, vjerojatno, jedne od rijetkih demonstracija u mom životu u kojima ne sudjelujem. Imam 73 godine i doktor me preklinje da u ovo doba korone izlazim samo u samotne šetnje', ispričao je Rajko Grlić za Avaz. U sveučilištu u Ohiou predaje filmsku režiju.

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Drugi val otpuštanja pandemije koronavirusa očekuje u srpnju.

'To je na ulice izvelo mnoge. Nekoliko dana su trajali protesti, da bi se usred njih pojavila snimka ubojstva Floyda Georgea i njegove zadnje rečenice koja ovdje ima milijun povijesnih podznačenja: 'Ne mogu disati!'. To je prelilo ionako punu času frustracija. Prvo dugotrajna izolacija zbog korone i 100.000 mrtvih, s neproporcionalno puno više Afroamerikanaca, jer imaju slabiju zdravstvenu zaštitu, zatim gubljenje 40 milijuna radnih mjesta širom Amerike, većinom onih niže plaćenih s kojima su ti ljudi, opet većinom Afroamerikanci, ionako jedva sklapali kraj s krajem, i na kraju još jedno okrutno ubojstvo bijelih policajaca u kome je potpuno besmisleno izgubljen još jedan život', kaže redatelj.

tportal

Izvor: EPA / Autor: JUAN HERRERO

Dodaje da je teško procijeniti kako će se dalje odvijati situacija.

'Kao što je teško ovo stanje tumačiti samo onim što se dogodilo u ovoj zemlji u nekoliko zadnjih mjeseci. Rasizam ovdje ima duboke korijene stare puno stoljeća. Dovoljno je samo malo pročeprkati po rani pa da ta, nikada zakrpana nesreća, ponovo eruptira. Pratim tu priču uživo od 1991., kada su bijeli policajci zvjerski pretukli Afroamerikanca Rodney Kinga, što je rezultiralo paljevinama i pljačkama istočnog dijela Los Angelesa. Bio sam tada tamo i u oči gledao taj bijes i tu nesreću. Tada je, kao i danas, videozapis odigrao ulogu okidača. Između ta dva slučaja vidio sam stotine takvih videa, a istovremeno su se, vjerojatno, dogodile tisuće i tisuće takvih policijskih brutalnosti i ubojstava koje kamere i telefoni nizu zabilježili. Teško je biti Afroamerikanac u ovoj zemlji. Vrlo često opasno po život. Zvuči melodramatski, krajnje pretjerano, ali, vjerujte mi, nije' poručio je Grlić.

tportal

Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!