vakula: to je tek uvod

Nevrijeme zahvatilo Hrvatsku: u Rovinju se spojilo nebo sa zemljom, u Zadru potop, oluja stigla do Zagreba

02.10.2019 u 14:25

Bionic
Reading

Najavljena promjena vremena zahvatila je Istru. Kako javlja Istramet, u Rovinju se spojilo nebo sa zemljom, a na moru su moguće pijavice. Jaka kiša pogodila je i Zadar. Vrijeme se niti sutra neće smiriti. DHMZ je oglasio meteoalarm za cijelu Hrvatsku, za Kvarner zbog jakog vjetra, oglašen je najviši stupanj

Najavljena promjena vremena stigla je u Hrvatsku. Zahvatila je Istru. Kako javlja Istramet, prva na udaru će biti Rovinjština. U Rovinju se, piše, već 'spojilo nebo sa zemljom'.

Na moru su, kako najavljuju, moguće i pijavice. Jaka kiša u poslijpodnevnim je satima zahvatila i Zadar. Tamo je poplavljena Obala kneza Branimira.

  • +4
Kiša u Zadru Izvor: Cropix / Autor: Jure Miskovic / CROPIX

Državni hidrometereološki zavod na svojim je službenim stranicama oglasio meteoalarm te izdao upozorenja za vjetar, kišu i grmljavinsko nevrijeme. Crveni meteoalarm oglašen je za Kvarner, Kvarnerić i Velebitski kanal zbog jake i vrlo jake, u prvom dijelu dana mjestimice i olujne bure. Najjači udari vjetra biti će između 35-70 čvorova (65-130 km/h).

'Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu', stoji na stranicama DHMZ-a.

  • +19
Kiša u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Vakula: Ovo je samo uvod

Lokalno obilnija kiša u prvom dijelu srijede samo je uvod u još češću kišu koje će u mnogim krajevima biti u nastavku srijede i tijekom četvrtka. Mjestimice će biti još i izraženijih pljuskova s grmljavinom, a vrlo vjerojatno i olujnog nevremena, osobito na Jadranu i područjima uz njega, javlja HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

Stoga će se vrijednostima poput onih izmjerenih u 14 sati na meteorološkim postajama DHMZ-a u Gospiću - 27 litara po četvornome metru, Zadru 38 litara i Rijeci 49 litara - priključiti mnogobrojne druge, gdjegod čak i veće, i to već u mjerenju u 20 sati, te posebice u četvrtak u 8 sati, mjestimice i kasnije.

Bura će kasno navečer i osobito u noći zapuhati na sjevernom dijelu, a poslijepodne će doći i do juga Jadrana. Pritom će često biti jaka, s olujnim udarima, podno Velebita vjerojatno i orkanskima. I osjetan pad temperature bit će tema mnogobrojnih razgovora, a da smanjite vjerojatnost prehlada - pripremite već za četvrtak topliju obuću i odjeću.

  • +8
Promjena vremena u Dalmaciji Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Trebat će i sljedećih dana - promjenljivih i osjetno hladnijih od prošlih. Uostalom, listopad je. I premda dugoročnije prognoze daju povećanu vjerojatnost srednje temperature zraka - i mjesečne i sezonske -barem malo više od prosjeka, sljedećih tjedan dana nećemo se baš naužiti topline.

Dapače. Pri tlu je u unutrašnjosti moguć i slab mraz! Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane, i ne baš optimistične vijesti za željne dugotrajnijeg stabilnijeg vremena tijekom mnogima produljenoga vikenda za HRT je pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a.

Četvrtak: hladnije, jaka bura, kiša pa razvedravanje

U noći i tijekom četvrtak u Slavoniji, Baranji i Srijemu bit će umjereno i znatno oblačno, često s kišom, koja mjestimice može biti i obilnija. Puhat će umjeren do jak sjeverozapadni vjetar. Temperatura zraka osjetno niža nego u srijedu,i bit će uglavnom između 9 i 14 °C. Osjetno hladnije bit će i u središnjoj Hrvatskoj, i pritom u noći i prijepodne većinom oblačno, uz kišu, ponegdje i izraženije pljuskove.

Od sredine dana postupno razvedravanje sa zapada. Puhat će umjeren i jak sjeverni vjetar. U gorju i na sjevernom Jadranu u početku većinom oblačno s kišom, često i pljuskovima s grmljavinom.

Već prijepodne postupan prestanak kiše i djelomično razvedravanje. Uz obalu će zapuhati bura, većinom jaka i olujna, podno Velebita i s orkanskim udarima. Temperatura u gorskim krajevima od 6 do 11 °C, a na Jadranu između 13 i 18 °C. U Dalmaciji promjenljivo oblačno s pljuskovima, a ponegdje je moguće i jače grmljavinsko nevrijeme praćeno obilnom kišom. Puhat će jaka i olujna bura. More umjereno valovito i valovito.

Temperatura zraka u unutrašnjosti od 12 do 17, a uz obalu između 16 i 21. Podjednaka temperatura bit će i na jugu Hrvatske, i pritom promjenljivo do pretežno oblačno s kišom, mjestimice i izraženijim pljuskovima s grmljavinom. Puhat će umjerena, mjestimice i jaka bura.

U petak stabilno, ali svježe, ponegdje moguć slab mraz. Od subote opet...

U petak i nedjelju u unutrašnjosti uglavnom suho i barem djelomice sunčano. U subotu prolazno naoblačenje, ponegdje uz malo kiše, a promjenljivo i razmjerno svježe zadržat će se i u nastavku mnogima produženoga vikenda.

Na Jadranu u petak i nedjelju pretežno sunčano. U subotu promjenljivo, ponegdje s kišom, uglavnom u obliku pljuskova, a nestabilno će vjerojatno biti i početkom novoga tjedna.

U petak će bura oslabjeti, a u subotu će prolazno zapuhati jugo, u nedjelju na sjevernom i srednjem dijelu ponovo bura, koja će početkom tjedna ponovno pojačati, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.