ELEMENTARNA NEPOGODA

Nevrijeme s tučom poharalo zagrebačku županiju

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 21.06.2010 17:03
  • Objavljeno 21.06.2010 u 16:50
tuča

tuča

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Danijel Soldo

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, proglasio je elementarnu nepogodu za dio područja Velike Gorice i Jastrebarskog nastalu uslijed jakog olujnog nevremena praćenog tučom, je danas iz ureda župana Zagrebačke županije

Prema informacijama iz Velike Gorice, (katastarske općine: Strmec Bukevski, Lazina Čička, Črnkovec, Ribnica, Staro Čiče, Novo Čiče, Vukovina, Kurilovec, Velika Gorica, Gradići i Donja Lomnica) štete su nastale na poljoprivrednim kulturama i gospodarskim i stambenim objektima. Najveće štete nastale su na pšenici, ječmu, zobi, kukuruzu, povrću te plantažnim voćnjacima. Oštećenja se kreću između 30 i 100 posto, a prosječno iznose 70 posto, navodi se u priopćenju.

Prema informacijama Povjerenstava za procjenu šteta od elementarnih nepogoda iz Jastrebarskog (katastarske općine: Čeglje, Gornja Kupčina, Domagović, Cvetković, Desinec), na području koje je zahvaćeno nevremenom nalazi se oko 1.500 hektara poljoprivrednih površina namijenjenih za ratarsku proizvodnju. Stradale su površine zasijane kukuruzom, pšenicom, ječmom i drugim žitaricama te povrtnjaci i manji dio površine pod vinogradima i voćnjacima. Raspon štete kreće se od 50 do 100 posto, a ukupni iznos štete procjenjuje se na 8,5 milijuna kuna.

Nakon Županove Odluke o proglašenju elementarne nepogode Gradsko i Županijsko povjerenstvo, izvršit će procjenu šteta i u zakonskom roku dostaviti izvještaj Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, navodi se u priopćenju iz ureda župana Zagrebačke županije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi