RADNICAMA DUGUJE MILIJUN KUNA

Nevjerojatni bezobrazluk talijanskog biznismena u Osijeku

23.07.2014 u 08:11

Bionic
Reading

Nakon Areninih radnica u Puli, agoniju neisplata plaća i otpremnina ovih dana, nažalost, proživljavaju i radnice Konfekcije Antonazzo u Osijeku

Konfekcija Antonazzo, u vlasništvu je talijanskog biznismena Antonija Antonazza, koji je kooperant talijanskog Benettona. Šezdeset tekstilnih radnica Konfekcije Antonazzo nije već tri i pol mjeseca dobilo plaću, a situacija je tim gora jer su te žene većinom majke i jedine zaposlene u obitelji.

'Gospodin Antonio Antonazzo svojim zaposlenicama duguje oko milijun kuna. Od 60 radnica, trenutno ih radi još četrdesetak. Situacija je strašna jer tim radnicama koje su deset godina radile za minimalac, nisu isplaćene tri plaće i otpremnina. Ulaze u četvrti mjesec kako ne dobivaju plaću, koja iznosi oko 2.300 kuna, a uglavnom imaju po dvoje djece i jedine u obitelji rade.

Gradonačelnik je gospodina Antonazza pozvao na razgovor da se nađe neko rješenje, no on je ignorirao poziv. Nema ni najmanje elementarne kulture. Što bi bilo da je naš poduzetnik to napravio u Italiji? Ne bi bilo rasprave', kaže gradski vijećnik Damir Kramarić

Napominje kako je, s obzirom na to da je osnivač i vlasnik tvrtke odbio susret i razgovor s gradonačelnikom, onemogućen dijalog koji bi doveo do zadovoljavajućeg rješenja. Stoga će se pokušati napraviti javni pritisak.

Tvrtka Konfekcija Antonazzio je pred stečajem, doznajemo od pročelnice Kornelije Mlinarević, odnosno ova Antonazzijeva tvrtka s današnjim danom u blokadi je 47. dan, a nakon 60. slijedi stečaj. Gradonačelnik Ivica Vrkić obećao je pravnu pomoć radnicama u postupcima koji će uslijediti.

'Nakon drugog po redu sastanka s radnicama, gradonačelnik je pozvao i vlasnika na razgovor upravo zato što je htio čuti i drugu stranu medalje, koji su problemi i može li grad kako pomoći u njihovu rješavanju, no nije naišao na odaziv.

Tvrtka je od 2002. poslovala u Slobodnoj zoni, sve do preseljenja u svibnju 2013. u poslovni prostor nekadašnje tekstilne tvrtke Mara u Strossmayerovoj ulici. Nakon što je za ovu tvrtku najavio stečaj, a to je za 14 dana, utvrdili smo da je vlasnik otvorio novo poduzeće iste djelatnosti, pod drugim imenom. Zapravo, utvrdili smo da je od 2003. Antonazzio otvorio niz tvrtki, od kojih je zadnja Intimo jednostavni d.o.o., a otvorio ju je na ime jedne od suradnica Ramone Rizzello. Radi se o tvrtci koja je na potpuno istoj lokaciji, dakle, radi s istim strojevima, ali s duplo manjim brojem radnika. Gospodin Antonazzio uvijek je govorio kako tvrtka nema novca za isplatu plaća, a radnice nam tvrde da roba kamionima i dalje odlazi pa smatraju da je i naplaćena', kaže Mlinarević, pročelnica Upravnog odjela za programe i projekte EU-a i gospodarstvo u Gradu Osijeku.

'Gradonačelnik će se obratiti Veleposlanstvu Italije u RH i Benettonu čiji je poslovni partner g. Antonazzio te zatražiti pomoć u rješavanju ovog problema to jest zamoliti ih ako mogu utjecati da poštuje zakone RH ili u najmanju ruku da bude čovjek', kazala je pročelnica. Ističe da osječki gradonačelnik 'nastoji mirnim putem i glasom razuma riješiti ovu mučnu situaciju', međutim Antonio Antonazzio oglušio se na sve dosadašnje pozive.

Nažalost, to je klasična priča pa će se najvjerojatnije pomoć u rješavanju problema neisplaćenih plaća i otpremnina zatražiti od državnih institucija, a kako ističe predsjednik osječkog HDZ-a i gradski vijećnik Damir Kramarić, ako ponovljeni poziv osnivaču i vlasniku tvrtke na suradnju i razgovor ne bude urodio rezultatima, djelatnice će podići i kaznenu prijavu zbog kršenja svojih prava.

'Ako ni to ne pomogne, radnice su spremne štrajkati, a pozvat ćemo i Osječane na građanski neposluh, da stanu ispred tvornice i podupru radnice. Mora se zaustaviti takvo ponašanje. Investitori su gradu Osijeku itekako dobrodošli, ali ne i ovakvi koji ne poštuju ni gradonačelnika grada u kojem posluju, ni svoje radnice, a posebice čija djelatnost nije u skladu sa zakonima RH', zaključio je Kramarić.