CROBAROMETAR

Neviđeni porast optimizma građana i podrške Vladi; najpopularnijeg Milanovića masovno podržavaju i HDZ-ovi birači

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 24.04.2020 23:26
  • Objavljeno 24.04.2020 u 22:37
Andrej Plenković i Zoran Milanović

Andrej Plenković i Zoran Milanović

Izvor: Pixsell / Autor: Bruno Fantulin/PIXSELL

HDZ povećava prednost spram SDP-a i sada bi dobili 27,9 posto potpore birača, pokazalo je redovito mjesečno istraživanje Crobarometar koje je u petak objavio Dnevnik Nove TV. Premijer Andrej Plenković na potporu građana može računati, a predsjednik Zoran Milanović je sve popularniji, pa i među HDZ-ovim biračima

Prije dva mjeseca HDZ je imao dva postotna poena manje, a SDP je sada drugi izbor građana s potporom od 23,2 posto. Ta je stranka izgubila dva postotna poena u zadnjih 60 dana, izvještava Dnevnik Nove TV,

HDZ može i dalje računati dominantno na birače iznad 60 godina, točnije njih 35 posto. Tu su i oni s osnovnom školom, a njih je 40 posto. Također, biračima u Slavoniji kojih je 27 posto i u Dalmaciji 30 posto prvi su izbor.

SDP pak svoje birače ima isto među starijom populacijom, onom iznad 60 godina i tamo dobivaju 30 posto. Među biračima s visokim obrazovanjem ih je 26 posto, a na sjeveru Hrvatske imaju veliku potporu od 32 posto te Istri i Primorju s 29 posto. Ostaje Zagreb koji je ključ pobjede. HDZ je tu prvi izbor s 24 posto, a SDP s 21 posto potpore.

Domovinski pokret Miroslava Škore nakon osnivanja bilježio je rast kada je imao 12,5 posto potpore, a sada je počeo padati. Prema rezultatima za travanj zaustavili su se na potpori od 10,5 posto, a nakon izbivanja izborni bi prag prešao i MOST s potporom od 5,1 posto.

Pametno trenutno ima potporu od 2,8 posto. IDS je na 2,6 posto, a HSU na 2,2 posto. Stranka Ivana Pernara je na 1,8 posto, a Hrvatski suverenisti su na 1,6 posto. Živi zid praktički nestaje i sada je na 1,3 posto, a Bandićeva stranka i dalje pada te je sada na 1,1 posto potpore građana.

HSS je također u nestajanju na 1,1 posto, a HNS kao strateški partner može računati na potporu od 1 posto birača. Ostale stranke od ljevice do desnice su na 5,3 posto, a neodlučnih birača je 7,1 posto.

  • +4
  • +1

Ministar Štromar u obilasku statičara u Zagrebu

Izvor: Cropix / Autor: Željko Puhovski

Vladinu politika u borbi protiv koronavirusa, ali i u borbi protiv recesije koja je zapravo nastupila, podupire većina građana. Zapravo, nakon godina, pa i desetljeća, jedna Vlada u kriznim situacijama može računati na potporu građana, točnije njih 60 posto. Njih 34 posto ne odobrava rad Vlade. U 60 dana za preko 30 postotnih poena narasla je potpora Vladi.

Nakon godina pesimizma većina građana misli kako zemlja ide u dobrom smjeru. To misli 51 posto, a da zemlja ide u lošem smjeru misli 39 posto, dok ne zna njih 10 posto. I tu je vidljiv velik porast optimizma za preko 30 posto. Da se stvari u Hrvatskoj kreću u dobrom smjeru misli 89 posto HDZ-ovih birača, 40 posto SDP-ovih, 39 posto birača Domovinskog pokreta te 31 posto MOST-ovih birača.

  • +6
  • +3

Crobarometar

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dnevnik Nove TV

Kriza je i nakon 60 dana pokazala da se građani okupljaju oko lidera. Predsjednik Zoran Milanović povećao je popularnosti i o njemu pozitivan dojam ima 76, a negativan njih 20 posto. Za gotovo 20 postotnih poena povećao je popularnost. Popularnost raste i Andreju Plenkoviću i trenutno o njemu pozitivno misli 69 posto birača, a negativno njih 28 posto i on je u mjesec dana pridobio 15 postotnih poena. Miroslav Škoro ne raste tako brzo i o njemu pozitivno misli 57 posto ispitanika, a njih 35 posto misli negativno. Božo Petrov vratio se među političare o kojima većina misli pozitivno, točnije njih 56 posto o njemu ima pozitivno mišljenje, dok 33 posto ispitanika ima negativno mišljenje. On je također u mjesec dana povećao potporu.

Potpora Davoru Bernardiću isto raste, ali ne tako kao i njegovim političkim oponentima i trenutno o njemu 41 posto birača ima pozitivan, a njih 48 posto negativan dojam. Na kraju - Milan Bandić, političar koji je na "političkom dnu“ i o njemu negativan dojam ima 75 posto ispitanika, a pozitivan njih 21 posto.

  • +4
  • +1

Konferencija za medije Milana Bandića

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalović

Predsjednik je na Pantovčaku manje od 100 dana, a potpora za njegov rad i dalje raste. Trenutno njegovu politiku odobrava 67 posto birača, a ne odobrava njih 19 posto, dok njih 14 posto ne zna.

Na početku mandata, njegov rad odobravalo je 48 posto građana, njih 31 posto nije odobravalo, dok njih 22 posto se izjasnilo da ne zna. Zanimljivo, osim 88 posto birača SDP-a predsjednikov rad podupire i većina birača HDZ-a, točnije njih 67 posto.

Istraživanje je provela agencija IPSOS u sklopu redovitog Crobarometra na 1008 građanina od 17 do 22. travnja. Istraživanje je zbog mjera zaštite provedeno telefonskim putem Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3,6 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!