srčana aritmija

FDA upozorava da se hidroksiklorokin ne koristi protiv koronavirusa izvan bolnica

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 24.04.2020 21:26
  • Objavljeno 24.04.2020 u 21:26
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Chris Ryan / Caia Image / Profimedia

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) upozorila je u petak da se hidroksiklorokin, lijek protiv malarije čiju primjenu zagovara Donald Trump kod zaraženih koronavirusom, ne daje oboljelima od covida-19 izvan bolnica i kliničkih ispitivanja zbog mogućih teških poremećaja srčanog ritma

Nekoliko sati nakon što je američki predsjednik Donald Trump reklamirao hidroksiklorokin u borbi protiv koronavirusa 19. ožujka, farmaceutski lanac opskrbe je izvijestio o njegovoj nestašici jer su ga liječnici počeli propisivati sebi i svojim obiteljima. Pacijenti su također vršili pritisak na liječnike da im daju tu terapiju koju zagovara Trump.

FDA je priopćio u petak da ima informacije o povećanom korištenju hidroksiklorokina i klorokina na recept te je upozorio da ti lijekovi mogu izazvati poremećaje srčanog ritma, odnosno abnormalni ritam i opasno ubrzan rad srca.

Objava Agencije dolazi dan nakon što je regulator za lijekove Europske unije upozorio na nuspojave tih lijekova, pozvavši liječenike da pozorno prate svoje pacijente koji su na tim lijekovima.

Zasad nema dokaza o učinku tiih lijekova na virus. Za covid-19, bolest koju uzrokuje novi koronavirus, nema odobrenog lijeka niti cjepiva.

Hidroksiklorokin se također povezuje s mogućim većim rizikom od smrti kod pacijenata u bolnicama za američke veterane, pokazala je analiza ranije ovaj tjedan.

Rick Bright priopćio je da je smijenjen s funkcije direktora Biomedicinske uprave za napredna istraživanja i razvoj (BARDA) i da mu je dodijeljena nova funkcija jer nije htio nametati hidroksiklorokin i klorokin kao lijekove protiv covida-19,

FDA je odobrio korištenje tih lijekova po hitnom postupku, ali ih nije odobrio za liječenje te bolesti.

Rizici od poremećaja srčanog ritma mogu se povećati kada se ti lijekovi kombiniraju s drugima, kao na primjer s antibiotikom azitromicinom, te kod pacijenata s postojećim bolestima srca i bubrega, navodi FDA.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!