OBJAVA REGISTRA BRANITELJA

Netočno opisan ratni put ministra Matića

19.12.2012 u 09:47

Bionic
Reading

Ministarstvo branitelja danas će u 12.30 sati na svečanosti u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu predstavit će Registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Registar će predstaviti ministar branitelja Predrag Fred Matić, dok će svoje ratne putove, uz ministra branitelja, objaviti i ministar obrane Ante Kotromanović te ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Objavi će prisustvovati i predsjednik Ivo Josipović.

No točnost i pouzdanost registra pala je i prije nego što je objavljen i to na slučaju samog ministra Matića, piše dnevni list 21. stoljeće.

Naime u registru stoji da je u postrojbe Hrvatske vojske stupio 15. lipnja 1991. godine, ali prema onome što je on sam napisao u knjizi 'Ništa lažno' u HV je ušao tek 3. rujna iste godine.

Matić je u lipnju uistinu bio u vukovarskom Uredu za obranu, ali kako nije bilo oružja za sve, nisu ga primili, pa je umjesto u vojsku današnji ministar završio na ljetovanju na Krku.

Tomislav Merčep koji je vodio taj Ured, praktički je svim Vukovarcima kao datum stupanja u oružane snage upisao 1. odnosno 2. svibanj. Inzistirao sam da mi se upiše točan datum 15.lipnja, na što mi je Merčep kasnije rekao da sam lud.

Nisam želio na bilo koji način varati, premda sam mogao upisati 2. svibnja jer sam tada s pištoljčićem bio kraj Borova Sela s našim redarstvenicima.

Činilo mi se da ne bi bilo pravedno, premda je četiri tisuće Vukovaraca, od kojih je jedva deset posto pravih branitelja, upisano u svibnju', kazao je ministar.

Na pitanje ruše li takve pogreške cijeli registar, Matić odgovara da je smisao njegove objave da se sve pogreške isprave.

'Registar je živo tkivo i on će se mijenjati. Nedavno je kod nas bio jedan dečko kojemu je kao datum primanja upisan 9. listopad, a on je u vojsku stupio tri dana ranije, o čemu je imao potrebne potvrde.

Netko je pogriješio i on je zbog te pogreške ostao na 98 dana staža i nije mogao biti dragovoljac. Takve pogreške ćemo ispraviti', napominje Matić i dodaje da su protiv objave registra oni u čijem ratnom putu nešto smrdi.