paralelni plan

Netanyahu naredio vojsci plan evakuacije civila iz Rafaha i uništenje Hamasa

09.02.2024 u 16:59

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u petak je objavio da je naredio vojsci da razvije paralelni plan evakuacije civila iz Rafaha, graničnog grada na jugu Pojasa Gaze, te da porazi preostale jedinice Hamasa

Izrael je u petak započeo smrtonosne zračne napade na Rafah, posljednji dio palestinske enklave u koji izraelska vojska nije kročila.

U taj grad na samoj granici s Egiptom pobjegla je velika većina stanovnika Pojasa.

Izrael planira i kopnenu ofenzivu na taj grad usprkos protivljenju međunarodne zajednice i humanitarnih organizacija, pa i Sjedinjenih Država kao najvećeg saveznika.

Washington je dan ranije objavio da ne podržava nikakvu izraelsku vojnu operaciju u Rafahu bez razmatranja sigurnosti civila.

„Bilo kakva velika vojna operacija u Rafahu u ovo vrijeme, pod ovim okolnostima, s više od milijun, vjerojatno s milijun i pol Palestinaca koji su potražili sklonište u Rafahu, bez razmatranja njihove sigurnosti bila bi katastrofa, i mi to ne podržavamo”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće John Kirby dan ranije.

Američki predsjednik Joe Biden je odgovor Izraela na teroristički napad Hamasa 7. listopada proglasio pretjeranim, prenosi Reuters.