granični grad

Izrael bombardirao Rafu

08.02.2024 u 17:56

Bionic
Reading

Izraelske snage u četvrtak su bombardirale područje u blizini južnog, graničnog grada Rafe gdje je sklonište potražilo više od polovine ukupne populacije Pojasa Gaze, dan nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbio prijedlog za kraj rata u palestinskoj enklavi

Netanyahu je u srijedu rekao da je Hamasov prijedlog za primirje „deluzija” te je najavio nastavak borbe i pobjedu za nekoliko mjeseci.

Odbijenica izraelskog premijera došla je nakon intenzivnih diplomatskih napora za dovršavanje četiri i pol mjeseca dugog rata, prije mogućeg izraelskog napada na Rafu u kojoj se trenutno nalazi više od milijun ljudi, velik dio njih u improviziranim šatorima i u nestašici hrane i lijekova.

Pokazatelj da diplomatsko rješenje još uvijek nije isključeno je da je delegacija Hamasa u četvrtak stigla u Kairo na razgovore s posrednicima Egiptom i Katarom.

Humanitarne agencije upozoravaju na nadolazeću katastrofu, ako Izrael u djelo provede prijetnju da će ući u Rafu, jedan od posljednjih dijelova Pojasa u koji izraelske trupe nisu kročile.

Izraelski zrakoplovi u četvrtak ujutro bombardirali su dijelove tog područja, a stanovnici prenose kako je u dvije kuće ubijeno 11 ljudi. Tenkovi su gađali dijelove istočne Rafe, što je intenziviralo strahove stanovništva o nadolazećoj invaziji.

Usprkos izraelskom odbijanju prijedloga Hamasa, diplomatski razgovori se nastavljaju. Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je kako i dalje postoji prostor za pregovore.

U konferenciji za medije u srijedu kazao je kako je aktualni prijedlog Hamasa sadržavao niz „non-startera”, ne otkrivši o čemu je riječ. Blinken je tom prigodom ponovio kako je broj stradalih civila u izraelskoj ofenzivi previsok, pa je pozvao Izrael da stavlja njihovu dobrobit na prvo mjesto.

„To se posebno odnosi na slučaj Rafe gdje je između 1,2 i 1,4 milijuna ljudi, većinom izbjeglih iz drugih dijelova Gaze”.