pojas gaze

SAD: Ne podržavamo veliku ofenzivu na Rafu

08.02.2024 u 21:45

Bionic
Reading

Bijela kuća je u četvrtak najavila da neće podržati nikakve planove Izralea za velike vojne operacije u Rafi na jugu Pojasa Gaze te je naglasila da je šef diplomacije Antony Blinken jasno izrazio zabrinutost SAD-a u vezi takvih operacija

Izrael je u četvrtak bombardirao Rafu, grad na južnoj granici gdje se sklonilo više od polovice stanovništva Gaze.

„Bilo kakva velika vojna operacija u Rafi u ovo vrijeme, pod ovim okolnostima, s više od milijun, vjerojatno s milijun i pol Palestinaca koji su potražili sklonište u Rafi, bez razmatranja njihove sigurnosti bila bi katastrofa, i mi to ne podržavamo”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće John Kirby.

Humanitarne agencije upozoravaju na nadolazeću katastrofu, ako Izrael u djelo provede prijetnju da će ući u Rafu, jedan od posljednjih dijelova Pojasa Gaze u koji izraelske trupe nisu kročile.

Izraelski zrakoplovi u četvrtak ujutro bombardirali su dijelove tog područja, a stanovnici prenose kako je u dvije kuće ubijeno 11 ljudi. Tenkovi su gađali dijelove istočne Rafe, što je intenziviralo strahove stanovništva o nadolazećoj invaziji.

Pritvoreno dvoje Amerikanaca

SAD je u četvrtak objavio da zna za dvoje Amerikanaca koje su izraelske snage u raciji rano u četvrtak pritvorile unutar Pojasa Gaze, objavio je State Department.

SAD nije naveo njihov identitet, no obitelj 20-godišnjeg Hašema i 18-godišnjeg Boraka Alage objavila je da su dvojica braće uhićeni zapadno od grada Hana Junisa.

Uhićeno je još četvero članova obitelji, uključujući njihovog oca s kanadskom putovnicom te ujaka koji je mentalno zaostao, objavila je obitelj.