OTMICA GILADA SHALITA

Netanyahu bez manevarskog prostora

  • Autor: D.Pilsel
  • Zadnja izmjena 26.06.2010 17:15
  • Objavljeno 26.06.2010 u 17:03
Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Četvrta je obljetnica otmice izraelskog vojnika Gilada Shalita kojeg Hamas navodno drži zatočenog u pojasu Gaze. Njegova obitelj upravo započinje štrajk pred kućom izraelskog premijera Benjamina Netanyahua 'do oslobođenja' nestalog vojnika

Obitelj nestalog i kidnapiranog izraelskog vojnika Gilada Shalita zahtjeva od izraelskog premijera da ispuni sve što Hamas traži za oslobađanje otetog vojnika i predvodi marš tisuće ljudi koji podupiru njihova očekivanja. Od sutra će razapeti šator i u njemu živjeti, nasuprot Netanyahuvoj rezidenciji, sve do Shalitova oslobađanja.

Shalit
je imao 19 godina kada je 25. lipnja 2006. pao u ruke grupe palestinskih boraca koji su napustili Gazu i napali izraelsku bazu, pri čemu je svaka strana izgubila po dva vojnika. Unatoč traženjima Međunarodnog crvenog križa i diplomatskih predstavništava, nitko otada nije vidio Shalita. Tek je, na zahtjev Izraela, zbog čega je zauzvrat Hamas dobio oslobađanje 20 palestinskih žena, Hamas poslao prošlog listopada vladi Netanjayhua jedan video u kojem je Gilad u rukama držao novine od 14. rujna 2009. Video je pokazivao, a Hamas je u međuvremenu objavio, da se vojnik osjeća dobro.

Štoviše, ovih je dana puštena vijest da Gilad, koji ima i francusko državljanstvo, jako pati zbog lošeg rezultata Francuske na Svjetskom nogometnom prvenstvu u JAR-u.

Izrael je dvaput vojno pokušao osloboditi Gilada. Tri dana nakon otmice pokrenuta je akcija Ljetna kiša koja je trajala pet mjeseci i koja je koštala života 400 Palestinaca (od čega 243 civila) i 11 Izraelaca (šest civila). Druga je akcija, Vruće olovo, izvedena između prosinca 2008. i siječnja 2009, također bez rezultata i s dosta mrtvih.

U međuvremenu, Izrael je pristao na varijantu B, da se plati velika otkupnina, ali Hamas i dalje, u zamjenu za Galida Shalita, traži oslobađanje stotine palestinskih boraca od koj su mnogi optuženi za terorističke akcije.

Izraelski premijer, kako pišu izraelske novine, nema puno manevarskog prostora jer se protiv njega diže sve više glasova iz cijeloga svijeta, a ako popusti Hamasu, bila bi to velika politička i moralna pobjeda te terorističke organizacije koja nikada nije poštivala zadanu riječ.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi