OČAJNA MAJKA

Nestala iz Splita prije predaje sina ocu u Italiju

Bionic
Reading

Splićanka Nina Kuluz koja do petka mora 21-mjesečnog sina predati njegovu ocu, nasilnom izvanbračnom partneru koji živi u Torinu, nestala je iz Splita, javlja Slobodna Dalmacija

Prema riječima Vanje Kuluz, Ninine sestre, mlada je majka otputovala, no kamo, nije poznato. Vanja nije mogla reći ni je li Nina otišla s djetetom ili je 21-mjesečni Cesare ostao u Hrvatskoj. 'Ne mogu vam ništa o tome kazati. Molim vas za razumijevanje', apelirala je Vanja Kuluz na novinare Slobodne

Podsjetimo, prošlog četvrtka sutkinja Općinskog suda u Splitu Dijana Selak presudila je da Nina do ovog petka mora sina vratiti njegovom ocu.

Dječakov otac Alesandro Avanati, dobrostojeći biznismen s kojim je Nina Kuluz od 2003. živjela u izvanbračnoj zajednici, zahtjev za vraćanjem djeteta podnio je temeljem Haške konvencije o građanskopravnim aspektima međunarodne otmice djece.

Sud nije uvažio argumente da je povratak u Italiju loš za dijete s obzirom da je otac, kako tvrdi majka, sklon alkoholu i drugim opojnim sredstvima.

Sud za maloljetnike u Torinu dijete je povjerio na zajedničku skrb, s odredbom da ono ima uobičajeno prebivalište u očevu stanu. Temeljem toga sud je Nini Kuluz naredio da dijete odmah dovede ocu u Italiju.

Iako je majka upozoravala da je otac djeteta moćan i utjecajan građanin s brojnim vezama, splitski sud zaključio je da je odluka suda u Torinu ovršna i da ju valja respektirati.

'Prema Haškoj međunarodnoj konvenciji o građanskopravnim aspektima otmice djece, u ovom bi se slučaju radilo o otmici djeteta, jer je ono u Italiji rođeno, odgajano, živjelo, imalo mjesto prebivališta. Konvencija postoji radi zaštite djeteta, kako ono ne bi bilo žrtvom trvljenja svojih roditelja i tu je kako bi zabranila manipulaciju djetetom', pojasnila je sutkinja Ana Marović, glasnogovornica splitskog Općinskog suda.