KLIJENTELIZAM U JAVNIM PODUZEĆIMA

Neslavni rekord Kukuriku koalicije predstavili Bruxellesu

25.03.2013 u 16:10

Bionic
Reading

Devet trgovačkih društava u javnom vlasništvu tijekom mandata Kukuriku koalicije zapošljavalo je klijentelistički, više nego sve vlade od 2000. do 2011. godine zajedno, tvrdi nevladina organizacija Partnerstvo za društveni razvoj (PSD)

Prema podacima o imenovanjima i razrješenjima u javnim poduzećima – Hrvatske šume, JANAF, Croatia Airlines, Hrvatska pošta, Agencija za regionalni razvoj, Hrvatska radiotelevizija i HANFA – ispada da ih je 2012. godine više bilo tijekom mandata Kukuriku koalicije nego svih bivših vlada zajedno.

'Imenovanja i razrješenja, za koja iz medijskih natpisa vidimo da je većina provedena bez natječaja, odnosno da se njima politički pogodovalo članovima stranke, kao i članovima obitelji dužnosnika, jedan su od oblika zarobljavanja države u privatne interese, što je problem koji se u Hrvatskoj manifestira još od devedesetih godina prošlog stoljeća. Vlada, koja je glasove birača dobila upravo na nadi u promjenu ovakvih trendova, ne samo da ih je nastavila, već je i razina zarobljavanja države postala najekstremnija u novijoj povijesti RH', poručuju iz PSD-a.

Munir Podumljak, predsjednik PSD-a, rezultate tog istraživanja predstavio je lani u prosincu u Bruxellesu na konferenciji o klijentelizmu u politici i upravi. Podumljak kaže da su podaci prikupljeni od ožujka do prosinca 2012. godine od Ministarstva pravosuđa i sudskog registra Trgovačkog suda u Zagrebu.

'Istražujemo i druga poduzeća i institucije po istoj metodologiji', poručio je Podumljak.

Rezultate istraživanje potražite na stranici Integrityobservers.eu