SINDIKATI ZBUNJENI MINISTARSTVOM

'Neprihvatljiv prekovremeni rad dulji od zakonski mogućeg'

20.04.2012 u 22:58

Bionic
Reading

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) smatraju neprihvatljivom mogućnost prekovremenog rada duljeg od zakonski propisanog u Ministarstvu socijalne politike i mladih, u kojem očekuju da zaposleni na to sami pristanu

U pismu NHS-a predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću kaže se kako je HNS s nevjericom primio vijest kako je zaposlenima u Ministarstvu socijalne politike i mladih upućena poruka elektronskom poštom u kojoj je priložen obrazac izjave o mogućem prekovremenom radu izvan zakonskih granica.

U obrascu zaposleni u Ministarstvu pojedinačno izjavljuju kako su upoznati sa zakonskom odredbom o mogućih osam sati prekovremenog rada tjedno odnosno 32 sata mjesečno ili 180 sati godišnje, te kako su svjesni da će biti potrebno raditi i dulje zbog nemogućnosti zapošljavanja novih radnika. Potpisom dobrovoljno pristaju na prekovremeni rad duži od propisanog koji će im biti plaćen jer smatraju da to neće štetno utjecati na njihovo zdravlje, radnu sposobnost i sigurnost.

U situaciji u kojoj se licitira s brojem viškova zaposlenih u državnim službama, nevjerojatno je da Ministarstvo predviđa toliko povećanje opsega posla i traži od zaposlenih pristanak na prekovremeni rad izvan zakonskih okvira, kaže se u pismu.


NHS smatra kako je jasno da to znači pritajeni pritisak na zaposlene jer im nad glavom neprekidno visi mogućnost da se i sami nađu među viškom zaposlenih. Sindikat to smatra potpuno neprihvatljivim te traži povlačenje izjave, najavljujući u suprotnom prijavu međunarodnim sindikalnim udrugama i Međunarodnoj organizaciji rada.

SDLSN upozorava pak da je izjava upućena zaposlenicima Ministarstva socijalne politike i mladih nezakonita, jer od radnika zahtijeva da rade prekovremeno više od zakonom određenog najdužeg trajanja takvog rada. Pored toga, izjava je apsurdna jer se od potpisnika traži upuštanje u procjenu vlastitog zdravstvenog statusa ako bi se takav rad od njih tražio, za što oni nisu i ne mogu biti kvalificirani jer nisu liječnici.

SDLSN najavljuje da će zbog nezakonitog postupanja zatražiti intervenciju inspekcije rada, a od ministra uprave Arsena Bauka traži da 'organizira hitan tečaj iz osnova radnog i službeničkog prava za novu rukovodeću elitu u državnim tijelima'.