ŽIVOT BUJA U TAMI

Neobične životinje snimljene na 7.000 metara dubine!

03.03.2014 u 16:05

Bionic
Reading

Međunarodna ekipa znanstvenika prvi put u povijesti snimila je i objavila film koji svjedoči o neočekivanom bogatstvu života što buja u jednom od najdubljih dijelova Tihog oceana

Britansko-novozelandska ekspedicija spustila je podmornicu na daljinsko upravljanje u brazdu Novi Hebridi do dubine veće od 7.000 metara. Naoružano dvjema kamerama, plovilo je snimilo na tisuće manjih rakova te dubinske ribe nalik na jegulje i velike crvene kozice. No stručnjaci ističu da je ekologija ovog mjesta drugačija od sličnih dubina koje su ranije istražene.

'Počinjemo otkrivati da ono što se zbiva u jednoj brazdi ne predstavlja nužno ono što se zbiva u svim ostalim brazdama', rekao je za BBC dr. Alan Jamieson iz Oceanlaba na Sveučilištu u Aberdeenu.

Na Zemlji postoji više od 30 dubokomorskih brazdi, a većina ih se nalazi u Tihom oceanu.

Filmski zapis napravljen tijekom 30-dnevne ekspedicije prikazuje goleme crvenkaste kozice Penaeus monodon kako grebu po pjeskovitom dnu okružene zmijolikim hujkama dugim više od metra koje se skupljaju oko mamca postavljenog na podmornici.

Znanstvenicima je posebno zanimljivo bilo otkriće da se živi svijet u toj brazdi uvelike razlikuje od stvorenja koja obitavaju u tamnim dubinama Japanske brazde, brazde Izu-Bonin i brazde Kermadec. Uvjereni su da su te razlike uvjetovane nutritivnim bogatstvom dijela oceana iznad brazdi.

'Ako pogledate geografski položaj brazde Novi Hebridi, vidite da leži ispod neproduktivnih voda', kazao je Jamieson. No prema njegovim riječima, čini se da jeguljama u toj brazdi nije potreban bogat izvor hrane.