NABAVKA OKLOPNJAKA

Nemar Ministarstva gospodarstva skoro izazvao milijunsku štetu

24.12.2008 u 08:22

Bionic
Reading

Neodgovorno ponašanje djelatnika Ministarstva gospodarstva moglo je Hrvatsku oštetiti za gotovo 30 milijuna eura pri nabavi dodatna 42 oklopna vozila za Hrvatsku vojsku

Da bi se ugovor o tim oklopnjacima mogao potpisati, Vlada treba donijeti odluku na temelju zaključaka Povjerenstva za oklopna vozila, zbog čega se prije mjesec dana to povjerenstvo i sastalo.

No, nakon što je Povjerenstvo odlučilo predložiti da se za dodatna 42 vozila sklopi ugovor s finskom Patrijom, od koje je Hrvatska kupila prva 84 vozila, ti zaključci nikada nisu poslani u Vladu, pa odluka sve do danas nije mogla biti donesena. Razlog zašto zaključci Povjerenstva nisu poslani Vladi, kako je Večernjem listu otkrio sugovornik iz Oružanih snaga, jest taj da su ih u Ministarstvu gospodarstva jednostavno zametnuli i zaboravili na njih. Budući da se približavao rok od godine dana, na zahtjev ministra obrane Branka Vukelića Povjerenstvo se ponovno sastalo, usvojilo iste zaključke kao i prije mjesec dana te ih zatim poslalo Vladi.

Prema odredbama ugovora o nabavi prva 84 vozila, koji je MORH potpisao s Patrijom prije godinu dana, ako se ugovor o dodatna 42 vozila sklopi unutar godine dana, cijena baznih vozila ostaje ista bez obzira na kretanje cijena sirovina na tržištu.

Hrvatska bi, zahvaljujući toj odredbi, 42 vozila trebala platiti oko 70 milijuna eura umjesto gotovo sto milijuna, kolika je današnja cijena tih vozila.

Ne treba posebno isticati važnost uštede od 30-ak milijuna eura u vrijeme kada se zbog štednje režu troškovi u gotovo svim ministarstvima.