IZVJEŠĆE BJELIŠA ZA 2008.

Nema znatnijeg porasta u broju znanstvenih radova

16.03.2009 u 21:30

Bionic
Reading

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš predstavio je danas prijedlog izvješća o radu za 2008., pri čemu je zaključio kako nije postignut napredak u strateškim pitanjima vezanim za poboljšanje studentskog standarda i rješenje prostornog razvoja Sveučilišta

ZAGREB - U zastoju je prostorno planiranje, gdje ne ide kako smo očekivali s investiranjem u nove kapacitete, rekao je rektor Bjeliš u izjavi za novinare uoči izvještajne sjednice s članovima Senata Sveučilišta, Vijeća područja, Sveučilišnog savjeta i Rektorskog kolegija.

U izvješću se navodi kako nije postignut napredak u planovima za gradnju novih smještajnih kapaciteta na Borongaju ni napredak u određivanju realnih troškova studentskog standarda i razradi socijalno i gospodarski uravnoteženog modela njihova pokrića.

Nešto se kreće s mobilnošću, a pitanje studentske participacije i financiranja studija vrlo je otvoreno i čeka kvalitetno rješenje za cijelu zemlju, rekao je. Pitanje studentskog standarda je u dosta teškim problemima i tu se trebaju načiniti rezovi koje još odgađamo, istaknuo je rektor.

Postignut je odgovarajući napredak u približavanju ulaska Republike Hrvatske u Europski program cjeloživotnog obrazovanja, uključujući Erasmus program, ali nema važnijeg napretka u povezivanju doktorskih studija i istraživačkih projekata.

Izvješće je napisano na nešto više od 100 stranica, a u njemu se, među ostalim, govori i o preddiplomskim i diplomskim studijima, mobilnosti studenata i nastavnika, istraživanjima, transfer tehnologijama, međunarodnoj suradnji, poslovanju i dr.

Rektor Bjeliš je rekao da je u izvješću posebna pozornost posvećena akciji "Indeks" s pregledom što se događalo i poduzimalo poslije nje. Sveučilišna stručna skupina još nije dala prvo izvješće, ali ga očekujem vrlo brzo, rekao je rektor Bjeliš.

Govoreći o financijskom poslovanju Sveučilišta, istaknuo je da oko 85 redovitih financijskih sredstava odlazi za plaće, pri čemu je upozorio da s takvim omjerom Sveučilište teško može biti nacionalno i istraživačko središte. U izvješću se navodi kako nema znatnijeg porasta u broju objavljenih znanstvenih radova u posljednjih nekoliko godina te da su u ukupnoj znanstvenoj produkciji Republike Hrvatske znanstvenici sa Sveučilišta u Zagrebu sudjelovali oko 50 posto.