NOVA MIGRANTSKA POLITIKA

Nema više u talijanske luke, zabranili pristajanje i broda humanitarne organizacije

30.06.2018 u 07:59

Bionic
Reading

Nova talijanska vlada zabranila je pristajanje u talijanskim lukama i trećem brodu ovoga mjeseca

Ministar prometa Danilo Toninelli u izjavi je rekao da je primio zahtjev ministarstva unutarnjih poslova, koje vodi vođa krajnje desnice Matteo Salvini, da se ne dopusti ulazak brodu španjolske humanitarne organizacije Proactiva Open Arms jer predstavlja opasnost po javni red.

U manje od mjesec dana otkako je preuzeo dužnost Salvini proveo novu politiku zatvaranja luka brodovima humanitarnih organizacija koji kupe migrante s prekrcanih krijumčarskih brodova.

Brodovi Aquarius s 630 migranata i Lifeline završili su u Španjolskoj i na Malti nakon što im je Italija ranije ovoga mjeseca zatvorila svoje luke. Na brodu Open Arms španjolske organizacije nije bilo migranata.

Čelnici država članica EU-a postigli su u petak u ranim jutarnjim satima nakon gotovo cjelonoćne rasprave dogovor oko pitanja migracija koji su Salvini i talijanski premijer Giuseppe Conte ocijenili pozitivnim za Italiju. No sporazum ne obvezuje članice da dijele teret spašavanja na moru.

  • +17
Migranti Izvor: Pixsell / Autor: Borut Zivulovic/FA Bobo/PIXSELL/FA Bobo/PIXSELL

Na talijansku obalu je od 2014. došlo više od 650.000 migranta, većinom nakon što su ih pred libijskom obalom spasili brodovi privatnih i javnih organizacija. Italija je prihvatila oko 170.000 migranata, no broj dolazaka je ove godine snažno pao. Iz Libije, glavne polazne točke, dolazaka je manje za više od 80 posto.

Ujedinjeni narodi procjenjuju da je ove godine do sada na moru život izgubilo gotovo 1000 migranata.