NOVI ZAKON EU-A

Nema više bankarskih provizija i bonusa

20.10.2011 u 07:00

Bionic
Reading

'Bankari ne smiju prihvaćati naknade, provizije ili druge novčane bonuse za nezavisan savjet', stoji u nacrtu zakona koji će Europska komisija u svojoj konačnoj verziji objaviti u četvrtak u Bruxellesu, što je još jedno oružje u borbi protiv krize eurozone

Europska komisija je izradila nacrt novog velikog zakona o zabrani prihvaćanja naknada i provizija na financijske proizvode koje bankari nude kupcima. Ulagači su pretrpjeli velike gubitke u financijskoj krizi zbog rizičnih ulaganja koja su omogućila bankarima da zarade visoke provizije.

Konkretno, to znači da će banke morati ispostaviti račun za svoje usluge. U protivnom, propisana je individualna kaznena odgovornost.  U Velikoj Britaniji zabrana provizija na investicijske proizvode je već na snazi.

Naime, mnogi ljudi vjeruju da su financijski savjeti od bankovnih stručnjaka besplatni, jer - za razliku od poreznog savjetnika, na primjer – ne izdaju račun za pružene usluge. No banke svejedno dobivaju proviziju kad prodaju financijske proizvode, a činjenica je da velik broj klijenata to ne shvaća. Dakle, kada banka klijentima preporuči svoj investicijski fond, to nije prvenstveno za dobrobit klijenta, već za vlastite prodajne ciljeve.

Hoće li ovaj Barrosov prijedlog zaista pomoći u rješavanju krize eurozone i u kolikoj mjeri, rano je reći. Za početak, treba ga odobriti Europski parlament i Vijeće ministara EU-a prije nego što stupi na snagu.