MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

'Nema razloga za paniku oko skladišnice za žito'

22.06.2012 u 14:59

Bionic
Reading

Ministarstvo poljoprivrede poručuje Hrvatskoj poljoprivrednoj komori da nije istina da sustav skladišnice ne postoji jer su već tri godine na snazi propisi koji reguliraju taj ključni dio odnosa između poljoprivrednih proizvođača i otkupljivača

Vodstvo HPK, predsjednik Mato Brlošić i predsjednik odbora za udruge Stjepan Kunovac u Osijeku su nedavno Ministarstvo optužili za nemar i nepostojanje propisa o skladišnice, i to uoči žetve. Samo u Osječko-baranjskoj županiji očekuje se uobičajeni urod od oko 300 tisuća tona žita, a licencirano je samo 11 tisuća tona kapaciteta skladišta. Taj podatak iznio je osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić. U cijeloj državi urod će biti oko 660 tisuća tona, pa kako mirno spavati nakon predaje robe u nelicencirana skladišta, bez papirnatog dokaza, u strahu se pitaju seljaci.

Iz Ministarstva poljoprivrede, naprotiv, kažu da je sve pod kontrolom.

'Ministarstvo nije neodgovorno budući da je provedbeni okvir uspostavljen i postoji od 2009. godine, a čine ga propisi koji reguliraju ovo područje i doneseni su tijekom unazad tri godine, i to Zakon o uskladištenju i skladišnici za žitarice i industrijsko bilje, Pravilnik o načinu i uvjetima ovlašćivanja skladištara i izdavanja skladišnice za žitarice i industrijsko bilje te Uredba o osnivanju sigurnosnog fonda za žitarice i industrijsko bilje.

Sustav skladišnice uspostavljen je Zakonom o uskladištenju i skladišnici za žitarice i industrijsko bilje, a tijekom njegove provedbe licencirano je devet ovlaštenih skladištara s ovlaštenim kapacitetom 74 tisuće tona. Licencirane su i dvije poslovne banke, koje po ovom konceptu izdaju kredite.

Skladišta s kapacitetom većim od tri tisuće tone mogu tražiti ovlaštenje za izdavanje skladišnice, za koju je propisano tko je može izdati i što mora sadržavati. Uređena su prava i obveze osoba u postupku izdavanja i skladišnica, kao i druga pitanja od značaja za ovaj sustav uskladištenje žitarica i industrijskog bilja', ističu u Ministarstvu poljoprivrede nakon pitanja tportala o ovom problemu o kojemu seljaci i HPK redovno govore uoči žetve ili nakon skandala poput nestanka državnih zaliha žita iz kombinata Đakovština krajem 2009. godine.

'Sustav skladišnice najviše može i mora koristiti proizvođačima, koji bi spekulativno i kalkulacijski, temeljem pologa, rješavali pitanje osiguranja sredstava kroz kredite nužne za financiranje proizvodnje kroz financijsko kreditiranje temeljem zaloga na robi i tako si osiguraju obrtna sredstva. Usto mogu biti u prilici da sami odaberu trenutak prodaje svojih proizvoda', tvrde u Ministarstvu.

Konkretno, skladišnicu mogu izdavati ovlašteni skladištari, koji osim tehničkih uvjeta moraju imati dobru poslovnu reputaciju i uplatiti članarinu u Sigurnosni fond za onu razinu ovlaštenog kapaciteta za koji namjeravaju izdavati skladišnice te moraju pružiti dokaze o stabilnom financijskom poslovanju tvrtke.

Trenutno Hrvatska ima ovlaštenih skladišnih kapaciteta za 50 posto očekivanog uroda od neugovorene proizvodnje za koju proizvođači nemaju vlastita skladišta, ali kapaciteti se po potrebi na zahtjev otkupljivača mogu povećati za nekoliko sati. U Ministarstvu zato pozivaju na prestanak panike.

U Osječko-baranjskoj županiji žetva je počela zadnjih nekoliko dana, prvo na ječmu za koji seljaci kažu da ove godine ima slab urod.