EKONOMIJA NA KOLJENIMA

Nema oporavka Hrvatske bez stabilne Italije!

27.02.2013 u 11:45

Bionic
Reading

Pat-pozicija koja je nastala nakon izbora u Italiji mogla bi imati velikog utjecaja na gospodarsko stanje u Hrvatskoj, upozoravaju odlični poznavatelji odnosa dviju država, saborski zastupnik Furio Radin i bivši ambasador Hrvatske u Vatikanu Ivica Maštruko

Cijela Europa već dva dana komentira rezultate parlamentarnih izbora u Italiji, sa sviješću da se politički i gospodarski rasplet (ili zaplet) u ovoj osnivačici EU-a itekako može odraziti na ostatak kontinenta, između ostaloga i na situaciju oko donekle stabilizirane zajedničke valute euro. No ne treba smetnuti s uma da razvoj političke i gospodarske situacije ima velikog utjecaja i na gospodarsku budućnost Hrvatske, kako konstatiraju saborski zastupnik talijanske manjine Furio Radin te ugledni diplomat i bivši ambasador Hrvatske u Vatikanu Ivica Maštruko u izjavama za tportal.hr.

'Dva su ključna razloga. Italija je naš veliki vanjskotrgovinski partner te naše gospodarstvo ovisi i o stanju u talijanskom. Ako padne Italija, to znači i pad našeg izvoza, a rast talijanske ekonomije podrazumijeva i veći rast hrvatske. Također ne treba zaboraviti na brojne talijanske turiste koji su za nas jako važni, a čiji dolazak na Jadran ovisi i o standardu življenja u Italiji', objašnjava Maštruko ekstenzivnu povezanost talijanske i hrvatske ekonomije, s čime se slaže i Furio Radin, koji također spominje činjenicu da je Italija najveći vanjskotrgovinski partner Hrvatske.

Radin navodi i druge razloge za zabrinutost zbog talijanske pat-pozicije nakon izbora: 'To nam je susjedna zemlja, s kojom dijelimo i dugu povijest. Italija je i jedna od ključnih država Europske unije u koju uskoro ulazimo te se talijanska nestabilnost nužno odražava i na prilike u Hrvatskoj.' Ivica Maštruko se nadovezuje na to i ističe da nestabilnost EU-a, koja sada ponajviše ovisi o situaciji u Italiji, nije dobra za mladu članicu Unije poput Hrvatske.

Kada je pak riječ o tome što bi se sljedeće moglo dogoditi u Italiji u vezi formiranja vlade, Maštruko kaže da je optimist: 'Očekujem osnivanje lijeve koalicije u Senatu, koju bi podržao ili barem trpio pokret Beppa Grilla. To bi trebalo privući i Montijeve zastupnike.' No bivši talijanski premijer Mario Monti zapravo je najveći gubitnik izbora, s obzirom da je njegov savez stranaka osvojio tek oko 10 posto glasova, i to zastupajući politiku štednje koju preferira Bruxelles, što Maštruko komentira konstatacijom da je 'Talijanima jednostavno svega dosta': 'Pier Luigi Bersani, vođa lijevog centra, zapravo također ide s Montijevim programom, ali je iza sebe imao stranačku infrastrukturu i ideološki određene glasače', objašnjava Maštruko.

Furio Radin naglašava ključnu ulogu bivšeg komičara Beppa Grilla, jer je 'u Italiji delikatna ekonomska situacija koja traži odgovornost izabranih'. Radin smatra da bi 'velika koalicija ljevice i desnice bila štetna za obje strane, a dobronamjeran promatrač bi poželio koaliranje Bersanija, Grilla i Montija. Grillo sada mora biti ozbiljan, jer ovo je i šansa za njegovu političku budućnost'.

Upitan da komentira Montijev poraz, Radin kaže da je riječ o nekoliko faktora – prvi je to što je od tehnokrata postao političar, što se mnogima nije svidjelo. Drugi je i taj što se danas 'očito politika EU-a identificira s politikom aktualne njemačke vlade', koju je u predizbornoj kampanji Silvio Berluconi koristio kao bauk kojim se plašilo glasače. Treći je pak to što se Montijeva vlada, na koju su Talijani gledali kao na slamku spasa, pokazala tek polovično uspješnom.

U svakom slučaju, rasplet političke pat-pozicije u Rimu imat će veliki utjecaj na potencijalni gospodarski oporavak Hrvatske, ali i cijele Europske unije.