CILJ JE FEDERACIJA

Nema napretka u pregovorima o ciparskom ujedinjenju

10.01.2017 u 18:18

Bionic
Reading

Pregovarači zasad nisu uspjeli doći do konačnog dogovora kojim bi se nakon 40 godina završila podjela Cipra na grčki i turski dio, objavili su predstavnici ciparskih Grka nakon drugog dana razgovora u Ženevi

'Jednako smo daleko od rješenja kao što smo daleko od njegovog izostanka. Razgovara se o teškim temama', rekao je Nikos Christodoulides, glasnogovornik grčke vlade Cipra.

Cilj pregovora je stvaranje federacije dviju država koje će dijeliti jednaku političku moć. Na jugu bi bila grčka ciparska država, a na sjeveru turska. Granica se detaljno tek treba utvrditi, ali bi otprilike odgovarala razgraničenju iz 1974. godine, piše afp.

Grčki i turski čelnik Nicos Anastasiades i Mustafa Akinci raspravljaju i o financijskom trošku ujedinjenja, kao i o načinima budućeg funkcioniranja federalnog Cipra.

Mediji izvještavaju kako je dvoje čelnika i dalje udaljeno oko pitanja predsjedništva, a točka razdora je i prisutnost turske vojske na otoku. Ciparski Grci žele da turski vojnici napuste otok, dok turska zajednica želi da Ankara i dalje bude njihov zaštitnik.

U ovom trenu se ne vidi rješenje za taj problem, smatra jedan ciparski diplomat.

Dvije strane raspravljaju već 19 mjeseci, a Anastasiades i Akinci će održavati razgovore do srijede, kad se pregovorima priključuju grčki, turski i britanski predstavnici.

Cipar je podijeljen od 1974., kad je turska vojska izvela invaziju na otok kao odgovor na puč kojim je svrgnut predsjednik Makarios. Do državnog udara došlo je na poticaj grčke vojne hunte i njime se tražilo ujedinjenje Grčke i Cipra.