RIJEDAK SPEKTAKL

Nema naočala! Kako, gdje i kada gledati pomrčinu?

19.03.2015 u 16:17

Bionic
Reading

Sutra ujutro iz nekih sjevernih dijelova Europe vidjet će se potpuna pomrčina Sunca, a iz ostalih djelomična. U svakom slučaju bit će to prizor kakav se rijetko viđa – ništa slično iz ovog dijela svijeta nećemo moći gledati sve do 2026. godine

Potpuna pomrčina najdulje – dvije minute i 47 sekundi - trajat će na Farskom otočju koje je autonomna regija Danske. Jedino drugo naseljeno mjesto iz kojeg će se moći pratiti je norveško otočje Svalbard.

U Zagrebu će djelomična pomrčina početi u 9 sati 33 minute, maksimum će biti u 10 sati 42 minute, a spektakl završava u 11 sati 53 minute. Pomrčina će u Hrvatskoj biti od 53 do 60-postotna, u Zagrebu 58-postotna, što znači da neće biti jednako spektakularna kao ona 1999. koja je bila potpuna u Mađarskoj. Ipak i ovakva, djelomična prilično je rijetka. Sljedeća koja će se vidjeti iz naših krajeva 2022. bit će slabija od sutrašnje. Nakon toga iz naših krajeva vidjet će se nešto potpunija 2026. Ta će biti potpuna u nekim sjevernim dijelovima Španjolske.

Naočala u Zagrebu više nema!

Nažalost, posebne naočale za gledanje pomrčine u Zagrebu se više ne mogu nabaviti. Bilo ih je do nedavno u Teleskop centru, međutim kažu nam da su zbog velikog interesa sve rasprodali.

U Rijeci ih još ima, cijena im je 35 kuna, a mogu se kupiti u Akademskom astronomskom društvu Rijeka na adresi Sv. Križ 33, Gornja Vežica.

Kako gledati bez posebnih naočala?

Treba znati da gledanje izravno u sunce može trajno oštetiti vid. Sunčane naočale nisu nikakva zaštita. Naprotiv, one će omogućiti da se zjenice rašire i u oko propuste još više zraka iz štetnog dijela spektra!

Damir Hržina iz Zvjezdarnice Zagreb kaže da su organizirali promatranje, međutim upozorava da imaju mjesta za samo 40-ak ljudi.

Promatranje će organizirati i Astronomsko društvo Beskraj s Trga maršala Tita. Članovi će postaviti solarni teleskop pokraj HNK-a kroz koji će se moći vidjeti i Sunčeve pjege te filamenti i protuberance koji su inače vidljivi golim okom samo za vrijeme potpune pomrčine Sunca.

Ako niste u prilici nabaviti naočale ili doći na mjesta promatranja, možete se i sami snaći na nekoliko načina:

1) Pomrčinu možete gledati kroz masku za zavarivanje.

2) U Teleskop centru u Zagrebu još imaju posebnu zaštitnu foliju koju će vam izrezati u potrebnim dimenzijama, a koštat će vas oko 70 kuna.

3) Možete napraviti projektor od vrlo duge kartonske kutije ili dvije kutije spojene u jednu. Na jednom kraju izrežete kvadratić, zalijepite alufoliju preko njega i na njoj izbušite rupicu. Na drugom kraju kutije zalijepite papir za pisanje koji će poslužiti kao ekran za projekcije. Kako se to radi, pogledajte na video zapisu dolje. Osobito kvalitetan projektor može se napraviti ako imate dalekozor.

4) Ako ne možete nabaviti naočale ili ako niste u prilici u to vrijeme biti na nekom mjestu promatranja, ili ako ćete morati biti u zatvorenom, ne očajavajte. Tportal će vam omogućiti da pomrčinu pratite uživo preko livestreama

Provjerite svoja astronomska društva

Promatranja pomrčine organizirat će i brojna astronomska društva širom Hrvatske.

AAD Rijeka organizirat će promatranje ispred Astronomskog centra Rijeka na adresi Sv. Križ 33, Gornja Vežica, a kažu da imaju puno mjesta u parku.

U centru Solina promatranje će organizirati Astronomski centar Salona.

AD Koprivnica organizira gledanje sa Zrinskog trga.

U Čakovcu ga organizira AD Vega ispred Čakovečkog centra za kulturu.

Za ostala mjesta kontaktirajte svoja lokalna astronomska društva.