IRANCI NEUMOLJIVI

Nema govora o isporuci urana u inozemstvo

31.10.2009 u 12:18

Bionic
Reading

Iranski zastupnici izjavili su u subotu da se protive nacrtu sporazuma o nuklearnom gorivu

'Zahtjev da isporučimo sav obogaćeni nuklearni materijal drugim zemljama, kako bi one zadovoljile potrebe Teherana za nuklearnim gorivom, ne dolazi u obzir', javila je novinska agencija ILNA prenoseći riječi zastupnika Kazema Jalalija, glasnogovornika Parlamentarnog odbora za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku.

U skladu s nacrtom sporazuma, koji je u početku listopada u Beču izradio glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed ElBaradei, nakon bečkih razgovora s predstavnicima Irana, SAD-a, Francuske i Rusije, Iranci bi trebali slati niskoobogaćen uranij na daljnju obradu (obogaćenje) u inozemstvo te se nakon toga njime koristiti u svojem istraživačkom reaktoru.

Planom o suradnji s IAEA-om predviđeno je da Iranci do kraja 2009. Rusiji u jednoj pošiljci predaju 1200 kg niskoobogaćena uranija. Moskva bi ga trebala obogatiti na 19,75 posto i tako obrađena vratiti Irancima.

'Mi se u potpunosti protivimo prijedlogu o isporuci urana sa 3,5 posto obogaćenja u zamjenu za uran sa 20 posto obogaćenja', rekao je čelnik odbora Alaedin Boroujerdi.

'Nema jamstva da će nam dati gorivo sa 20 posto obogaćenja u zamjenu za naš niskoobogaćeni uran', izjavio je, dodajući da Iran nema povjerenja u zapadnjake.