Nema fešte do brazilske fešte!

Nema fešte do brazilske fešte!

13.09.2012 u 13:12

Bionic
Reading

Plesala se samba i capoiera, jela se cassava, a caipirinha se točila u potocima. Bila je to jedna od najvećih fešti koje su moje oči vidjele u Barceloni.

Kada me Andrina prije nekoliko dana pozvala da idem s njom na Día de Brasil nisam se puno dvoumila. Već ranije sam bila na nekoliko brazilskih fešti ovdje u Barceloni i svaka je bila bolja od one prethodne. A ova posljednja bila je najbolja i najveća od svih.

Mislim da nema Brazilca koji se tih dana našao u Barceloni, a mnogi ovdje žive i rade, a da nije pojavio na igranki svojem veselom narodu u čast. Veselje, optimizam, ples i pjesma nije jenjavala satima. Jela se cassava, brazilsko nacionalno jelo, a duboko vjerujem da je sutra dan u Barceloni vladala nestašica cachaçave, neizostavnog sastojka od kojeg se radi brazilsko nacionalno piće caipirinha. Dobro najedeni i napiti Brazilci plesali su svoje nacionalne plesove kao da sutra ne postoji.

Najpoznatija je samba koja se pleše u vrijeme brazilskog karnevala, a karakteriziraju je jako brzi pokreti nogu i lepršavi pokreti. Capoiera je također popularan brazilski ples koji su u Brazil donjeli afrički robovi, a plesači stvaraju krug unutar kojeg se pojedinačno izmjenjuju svatko sa svojim performarsom.

Forro je pak ples za prave eksperte, a pleše se u dvoje. Težak je iz razloga što se partneri moraju biti jako dobro sinkronizirani kako bi izveli poprilično kompleksne pokrete u ritmu muzike.

Tu su još soltihno, carimbo i lambada itd. Eto nakon malo upoznavanja s brazilskom kulturom uživajte u fotografijama malo je reći živopisnih Brazilaca.

photos: Andrina Perić


Evo dijelić atmosfere iz 2010. godine.