ZAROBLJENI U SRBIJI

Stotinjak migranata prosvjeduje kod Tovarnika: Mi postojimo, pustite nas preko granice!

26.12.2017 u 18:15

Bionic
Reading

Preko stotinu izbjeglica prosvjeduje na samoj granici Srbije s Hrvatskom, u blizini graničnog prijelaza Tovarnik.

Izbjeglice, a među njima su i obitelji s djecom, su se počele okupljati u Šidu jučer, 25. prosinca, popodne i potom navečer krenuli prema granici, gdje ih je oko 130 i prespavalo, kaže nam Bruno Alvarez iz međunarodne volonterske organizacije No Name Kitchen, koja u Šidu izbjeglicama osigurava hranu.

Izbjeglice su, kaže Bruno, iscrpljeni i revoltirani time što su zaglavljeni u Srbiji i ne mogu dalje jer ih hrvatska policija ne pušta, a kada i uspiju preći granicu, policija ih vraća nazad ne omogućavajući im da u Hrvatskoj zatraže azil.

Prosvjednici zahtijevaju da se otvori granica i voljni su, kažu, ostati uz granicu dok se ne riješe njihovi zahtjevi. Poručuju da se ne žele vraćati u kampove u Srbiji. 'Mi postojimo i mi smo ljudi. S nama su bolesni, žene, djeca. Trebamo pomoć. Mi smo izgubljeni ljudi koji nisu mogli ostati u svojim zemljama. Gdje je humanost?', kaže jedan od njih.    

Prosvjed izbjeglica kod Tovarnika Izvor: tportal.hr / Autor: Barbara Matejčić

Kontrolira ih više desetaka hrvatskih policajaca, no nije bilo kontakata između policije i izbjeglica.

Iz MUP-a nam kažu da su 'pojačane policijske snage na državnoj granici iz sigurnosnih razloga zbog prosvjeda migranata u Srbiji'.

MUP potvrđuje da 'izbjeglice nisu stupile u kontakt s hrvatskom policijom niti su pokušali ući na teritorij Republike Hrvatske te stoga nije bilo ni potrebe za postupanjem policije'.

  • +21
Prosvjed izbjeglica kod Šida Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Barbara Matejčić

Već godinu dana razne respektabilne međunarodne i domaće organizacije poput Human Rights Watch, UNHCR-a, Are You Syrious? upozoravaju na nezakonita protjerivanja izbjeglica koji su zatečeni na teritoriju Hrvatske i zatražili su međunarodnu zaštitu u Hrvatskoj, kao i na nasilje koje hrvatski policajci primjenjuju nad izbjeglicama pri tim protjerivanjima.

O protjerivanjima, nasilju, uništavanju mobitela, pa i o pljački hrvatskih policajaca izbjeglice u Šidu govorile su već početkom prosinca u reportaži tportala.

Prosvjed izbjeglica Izvor: tportal.hr / Autor: Barbara Matejčić