OGORČENA OPAČIĆ

'Neki su od socijalne pomoći napravili biznis'

31.05.2012 u 15:26

Bionic
Reading

Za današnjeg radnog posjeta Varaždinskoj županiji Milanka Opačić, i ministrica socijalne politike i mladih navela je kako 'nije tajna da građani za socijalne potrebe novac povlače s više razina i tako dugo dok se sve mjerodavne službe i institucije ne umreže i ne povežu svoje baze podataka, mi nećemo imati pravu sliku o tome koliko se zapravo troši na socijalne potrebe'

I dok s jedne strane mnogi građani, navela je ministrica, koji zbog svog teškog materijalnog, zdravstvenog ili imovinskog stanja imaju pravo na socijalnu pomoć, pa je zbog neznanja, stida, neupućenosti i drugih razloga ne ostvaruju, neki su od socijale napravili biznis.

'Primjer za to je nezaposlena majka s četvero djece u Zagrebu koja od više institucija i ustanova na mjesec povuče do 10.000 kuna, pa se u takvim i sličnim slučajevima postavlja opravdano pitanje motiviranosti za zapošljavanje takvih osoba', naglasila je Opačić za svoga prvog radnog posjeta Ivancu.

U vezi s tom problematikom također je istaknula da se u njenu ministarstvu već testira aplikacija kojom će se najprije povezati centri za socijalni rad s poreznom upravom, a omogućit će se da sustav dijelom bude povezan i s matičnim gradovima i općinama, koji također u svojim proračunima izdvajaju sve veći dio novca za socijalu. Tako se ubuduće više ne bi mogle događati zloporabe, odnosno, da građani socijalna prava konzumiraju i putem centara za socijalni rad i lokalne samouprave.

'Kako bi taj sustav zaživio, još ove godine ćemo sa Zavoda za zapošljavanje povući 170 do 180 ljudi radi unošenja podataka, jer tek nakon formiranja baza podataka i povezivanja s poreznom upravom i JLS-ima, sustav će moći zaživjeti' , istaknula je Opačić.

Također je dodala da će jedna od prvih zadaća ministarstva biti i racionalizacija sustava socijalne skrbi na svim razinama, jer sadašnji sustav više ne može izdržati pojačan pritisak socijale. Nadalje, intenzivirat će se kandidiranje socijalnih projekata na europske fondove, a centri za socijalni rad nastojat će se rasteretiti, jer sada se događa, istaknula je ministrica Opačić primjer Osijeka, „da uspije li korisnik uopće doći do svog socijalnog radnika koji je zadužen za 500 korisnika, to je pravi bingo.