HDZ UZ PREDSJEDNIKA SABORA, ALI...

'Neka Šprem zatraži i ispriku ministra Jovanovića'

20.03.2012 u 13:33

Bionic
Reading

Većina parlamentarnih stranaka podržala je predsjednika Sabora Borisa Šprema koji je od šefa Županijskog suda u Zagrebu Ivana Turudića zatražio da se ispriča Saboru zbog riječi upućenih bivšem saborskom šefu Luki Bebiću na suđenju Ivi Sanaderu. Potpora Špremu došla je i od oporbenog HDZ-a, no iz te stranke smatraju da bi ispriku trebao dati i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović

'Podupiremo Šprema u nastojanju čuvanja dostojanstva Sabora i zastupnika i zastupnica. No očekivali smo da će gospodin Šprem tražiti javnu ispriku ministra Jovanovića koji je hrvatski Sabor nazvao kokošinjcem. Tada je reakcija predsjednika Sabora izostala, unatoč činjenici da Vlada odgovara Saboru i da svaki ministar odgovara Saboru', mišljenje je predsjednice HDZ-a i predsjednice saborskog Kluba zastupnika HDZ-a Jadranke Kosor koja očekuje da Šprem Sabor brani ravnopravno od svih.

Sa Špremovom reakcijom složio se i njegov prethodnik Luka Bebić, kojeg smo slučajno zatekli u saborskim hodnicima. Podsjetimo, predsjednik Sabora Boris Šprem zatražio je ispriku šefa Županijskog suda u Zagrebu Ivana Turudića zbog riječi koje je izrekao upravo tijekom ispitivanja Bebića na suđenju Sanaderu.

'Sabor zaslužuje da se prema njemu svatko odnosi s dignitetom i poštovanjem. Kao što sam i u sudnici rekao, ja se prema svima odnosim s poštovanjem pa tako očekujem da se i drugi odnose prema meni. Nisam se nepristojno ponašao osim što sam prigovorio, na što imam građansko pravo, na pitanja s kim sam bio na ručku ili večeri', rekao je Bebić

Novinari su Bebića upitali i bi li Šprem trebao zatražiti ispriku od ministra Željka Jovanovića

'Jedno je kad u sabornici saborski zastupnik govori, a drugo je ako netko sa strane, pogotovo predstavnici sudbene ili neke druge vlasti kvalificiraju Sabor. Ne zamjeram ja previše to, ali treba uspostaviti uzajamno poštovanje, jer onda svatko može govoriti kako ga je volja. Za mene je puno važnije pitanje sastaju li se, izvan uobičajenih kontakata, predstavnici sudbene i neke druge vlasti. Mislim da bi javnost trebalo više zanimati što oni imaju u tim prilikama razgovarati', rekao je Bebić, no nije htio otkriti tko se to s kime sastaje.

Da ipak sada ne bi trebalo izvlačiti svaki slučaj iz prošlosti, smatra nezavisni zastupnik iz SDP-ove kvote Josip Kregar, koji također inzistira na uzajamnom poštovanju institucija.

'Sudovi su nezavisni i zakonodavna vlast se ne smije uplitati u konkretan slučaj, ali i u sudstvu treba širiti atmosferu poštivanja Sabora. Gospodinu Turudiću se to samo omaklo, ali on je napravio samo ono što većina građana misli i procjenjuje Sabor. Gospodin Šprem, koji želi podići razinu odgovornosti i poštivanja Sabora, napravio je dobro što je napisao i upozorio javnost da podcjenjivački stav na kraju stvara i takvu stvarnost – loš Sabor', smatra Kregar.

Upitan treba li inzistirati na isprici ministra Jovanovića, Kregar je kazao: 'Ne treba inzistirati ni na kakvim isprikama, ali je dobro da je na to upozoreno. Isprike trebaju kada se radi o bračnim svađama ili prijateljima, ali u politici jednom rečeno traži odgovornost, a ne ispriku.