STOŽERAŠI DOČEKALI ZASTUPNIKE

'Neka se zna što je UDBA radila u Hrvatskoj!'

22.01.2014 u 09:53

  • +7

Prikupljanje potpisa saborskih zastupnika za objavu 9 registara

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bionic
Reading

Pedesetak članova Stožera za obranu hrvatskog Vukovara dočekalo je jutros saborske zastupnike kako bi od njih izmamili potpise za objavu devet registara kao pripremu za pokretanje lustracije u Hrvatskoj. Kako je ispred Sabora kazao čelnik Stožera Tomislav Josić, ako je objavljen registar branitelja, onda se može objaviti i devet registara

'Mi smo najavili već da ćemo doći pred Sabor i prikupljati potpise za objavu tih registara. Neki pitaju zašto to, zašto sada – mislim da je to trebalo davnih dana napraviti, jer Hrvatska je supotpisnica raznih akata u kojima stoji da osuđuje totalitarne režime kao što je nacizam, ali isto tako i komunizam. Međutim, nismo donijeli nijedan zakon o tome niti se bilo što procesuiralo ili se nekoga kaznilo na osnovi toga. Znamo svi da je UDBA radila razne stvari u Hrvatskoj, da su ubijali Hrvate, međutim nitko nikada nije pokrenuo pitanje da se to raščisti. Ako je objavljen registar branitelja u kojem piše koji je branitelj gdje i koliko dugo bio, zašto se ne bi objavio registar onih koji su Hrvatsku napadali, zašto se ne bi objavio popis onih koji su sudjelovali u privatizaciji. Neka bude sve transparentno, neka svatko zna', kazao je Josić
Podsjetimo, Stožer traži objavu registra imena svih sudionika pretvorbe i privatizacije; svih pripadnika agresorske vojske državljana RH tijekom Domovinskog rata; svih protiv kojih u DORH-u postoje dokazni materijali ili svjedočanstva koja ih terete za zločine; svih političara i državnih dužnosnika od 1991. do 2013. koji su 'mogli, a nisu branili Hrvatsku' u Domovinskom ratu; svih koji se nisu odazvali mobilizaciji u obrani Hrvatske; svih sudaca u RH koji su sudjelovali u političkim procesima u bivšoj SFRJ; svih u voditeljskim strukturama tajnih službi bivše SFRJ te onih koji su vršili likvidacije; imena svih kojima je omogućena zamjena portfelja dionica za dionice u portfelju HZMO-a. Traže i objavu registra imovinskog stanja bivše Komunističke partije RH, a kasnije SDP-a 1988., 1989., 1990. i 1991. te novčano-imovinske transakcije iz tog razdoblja.

Josić je novinarima ispred Sabora kazao da je Stožer inicijativu poslao svim klubovima, da im se dugo nitko nije očitovao te da su danas primili poziv na razgovor iz dva kluba.

Novinarima je rekao i kako se nitko iz Sabora nije očitovao na referendumsku inicijativu o dvojezičnosti, a smatra i da bi u drugim zemljama referendum na inicijativu 680 tisuća građana bio raspisan u roku od najviše tri mjeseca.